Menü
sib1

Séta Dalmácia ékkövének utcáin…

Dalmácia – Horvátország nyaralás, utazás

Fényképezőgéppel vagy anélkül, egyedül vagy csoportosan,  Šibenik nevezetességeinek  archaikus, mediterrán  és természetesen  romantikus hangulatait érezni és látni kell. Ehhez nyáron csupán egy szalmakalapra és kíváncsiságra van szükségünk. Lássuk mit is érdemes megtekinteni!

sib1

Szent Jakab katedrális

Egy XII. századi templom helyén kezdték el építeni a katedrálist 1431-ben. Az építéshez, a közeli Bra
szigetről hozták a híres horvát mészkövet. (A washingtoni Fehér Ház, spliti Diocletianus Palota, a pulai Anfiteátrum és a bécsi Parlament épülete is bra
i mészkő felhasználásával épült). A szentély külső borítására 74 emberi arcot faragtak fel, a megörökített emberek mind fontos szerepet töltöttek be a város életében, nem véletlen, hogy az UNESCO 2000-ben a Világörökség részévé nyilvánított a katedrálist. A dóm oldalán található az oroszlános kapu, az egyik legkedveltebb turisztikai látványosság. Az oroszlánok tartotta oszlopok tetején találjuk a teremtés két jelképét: Ádámot és Évát.
A Szent Jakab székesegyház nyáron 8 és 12, valamit 16 és 18 óra között díjmentesen látogatható. A katedrálisban fényképezni nem lehet!

Városháza

A Szent Jakab katedrálissal szemben egy kis teret találunk. A tér végén egy érdekes, vörös hátterű boltíves építmény látható. Az építmény 1533 és 1546 között reneszánsz stílusban épült. Eredetileg is, és most is a helyi városháza működik a falak mögött. Az árkádsor árnyékában egy kellemes kis kávézóban érdemes megpihenni és egy kávé vagy üdítő után felfrissülve folytatni sétánkat. Šibeniki óvárosi sétánkat innen érdemes továbbfolytatni.

Óváros

Šibenik óvárosa tulajdonképpen két párhuzamos utcából áll, erre vannak merőlegesen felfűzve a további sikátorok, kis terecskék. Mint említettük, érdemes elindulni innen a Városházától, a tér végén induló utcán és körbejárni az óvárost. Ez a séta kb. 10-15, maximum 20 perc alatt letudható. Az óváros végigsétálása után javasoljuk, hogy másszunk fel a dombtetőn fekvő Szent Mihály erődbe. Ehhez az alábbi táblát kell követni.
Az erődhöz felvezető út kicsit kaptatós, főként a nyári forróságban jó erőnlétet kíván meg. Útközben több helyen vannak pihenők, hideg italt kínáló árusok és vendéglők. Erőléttől függően 10-15-20 perc alatt fel lehet érni az erőd bejáratához, és a látottak minden bizonnyal megérik a fáradalmat.

Szent Mihály erőd

A 70 méter magasra épített erődöt eredetileg a középkorban építették. Ekkor még Szent Anna erőd néven tartották számon. A XVI. században a török támadása miatt újjáépítették az erődöt és új nevet adtak a védműnek, innentől Szent Mihály -erőd néven tartják számon. Šibenik nevezetességeinek megtekintése után ha felsétálnunk ide, csodálatos kilátás nyílik a tengerre és Šibenik óvárosára, lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk.

Šibenik várfalai

A domb tetején található Szent Mihály erőd volt mindig is Šibenik legerősebb pontja. A XIX. század közepén a várost körülvevő falak egy részét – az északi és a déli oldalon – eltávolították. Ma már csak az északi oldalon lévő Gorica fal maradt meg. A fal egy része átszeli a parkot. A várfal egy kisebbik része Poljana mellett található. A további fal maradványok a Krka Hotel mögött terülnek el melyek a XVII. században a védőbástyaként szolgáltak. A legjobb állapotban megmaradt rész a kettős városfal, amely a Szent Mihály-erődig vezet fel. A XV. században épült nyugati fal, a török támadások ellen épült. Ez egyben a város kapuja is. Az erődtől egészen a tengerig lejt.

sib2