Irány Szardínia – Ismerd meg a szárdokat

Az Olaszországhoz tartozó Szardínia a Földközi tenger második legnagyobb szigete. Kellemes klímájának, türkiz színű tengerének, és érintetlen tájainak köszönhetően Szardínia a nyugodt üdülésre vágyó turisták paradicsoma.

szardin1

A sziget formája a régi elbeszélések szerint a teremtő lábnyomát őrzi. Ennek bizonyítéka, hogy a punok Ichnusának, az ókori görögök Sandalyonnak nevezték, ami szandált jelent. Szardínián egész Európa fokozottan védett területeit, állat- és növénykülönlegességeit találhatjuk. A tengerpartok megjelenése igen változatos, egy részei sziklásak, egyes részei homokkal fedettek, a tenger pedig kristálytiszta.

Igaz, hogy Szardínia a „felső tízezer üdülőhelye, ennek ellenére a tenger sehol nincs elzárva a nyaralók elől, mivel a szárd törvények szerint ugyanis a part állami tulajdon, így a magánterületek a vízig nem érnek le.

szardin2

Szardínia igazi felemelkedése a XX. század második feléig váratott magára, amikor a politikai vezetés felismerte a turizmusban rejlő lehetőségeket. A legfontosabb gazdasági tevékenység korábban a földművelés és az állattenyésztés volt. A szárdok hagyományőrző életformája és élő tradíciója a sziget elszigeteltségének és a kontinenstől való távolságának köszönhető.

A régészeti emlékek bármikor megtekinthetők, bár a templomokat szieszta idején (12–16 óra között) zárva találjuk, igaz a külsejükkel is elkápráztatnak. A szárd egyház 1073-ban a nyugati kereszténységhez csatlakozott. Ebben az időben jöttek az első szerzetesek a szigetre, és ekkor kezdték el építeni a ma is megtekinthető, pisai-román stílusú templomokat.

szardin3

A partokhoz közel a tenger gyümölcsei határozzák meg az ételeket. A halfogyasztás csak a tengerpartokra jellemző, a szárazföld belsejében birkából, sertésből vagy vadhúsból készülő sokféle étel kerül terítékre. A konyhájukra jellemző, hogy mentával, rozmaringgal, mirtusszal, zsályával, kakukkfűvel, babérral ízesítik ételeiket. Tejtermékek, méz, kolbász, tészta és zöldségek alkotják a hagyományos szárd konyha alapanyagait. A sziget egyik fő terméke a juhsajt, amely illatos, ízletes, tömör tésztájú, az édestől a pikánsig több változata létezik.

Tudjon meg még többet Szardínia csodálatos szigetéről..