Menü
chalkidiki-8

Chalkidiki

Görögországi nyaralás

Görögország titkos paradicsoma Chalkidiki-félszigete. A félszigetet kristálytiszta tenger, gyönyörű homokos tengerpart és szépséges természeti kincsek jellemzi.  Chalkidikin apró öblök, pici szigetek, homokdűnék, olajfa erdők és csodálatos kis települések vonzzák a nyaralókat.

A mitológiai szerint a félsziget  az óriások és az olimposzi istenek fontos harcának a helye volt. Az ősi elbeszélések szerint a Kasszandra-félszigeten a földrengések ura, Endoklosz van eltemetve.

A Herodotosz volt az első, aki megemlítette a Chalkidik-it írásaiban a perzsa háborúk idején. A régészeti kutatások szerint már 260 000 éve is lakott volt ez a terület. Krisztus előtt a 8. századtól sorban épültek fel a városok: Olynthos, Stagira, Potidea. A történelem szerint Nagy Sándor is meghódította ezt a félszigetet, majd később  az Oszmán Birodalom tartománya volt.

Chalkidiki-félsziget Thesszalonikitől 69 kilométerre, 1 órányi autóútra található. Területe 2945 km2. Legfontosabb városa Polygirosz. A Chalkidiki a csodálatos tengerpartja mellett további izgalmas látnivalókkal is vár, az egyik  legfontosabb és legizgalmasabb a Petralona-barlang, ahol a 700 000 éves – vagyis a legrégebbi európai – emberi maradványt találtak a régészek.

A félszigetnek három nyúlványa van a tenger felé: Kasszandra, Sithonia és Athosz. Kasszandra a turisták körében a legnépszerűbb: minden igényt kielégítő nagy szállodák várják itt a nyaralókat. Pörgős éjszakai élete a szórakozni vágyó turistáknak nagyszerű lehetőség. Sythonia kissé csöndesebb Kasszandránál. Szemet gyönyörködtető szépségű tájak, titkos öblök, és hosszú homokos tengerpartok vonzzák ide a nyaralókat.

A harmadik a sorban Athosz. Egyik legismertebb látnivalója az Athoszi Kolostorköztársaság. Az út ide Sztagirán keresztül vezet, itt született Arisztotelész. Hajóval tekinthető meg a Kolostorköztársaság a nyugati partvidék mentén, ahol nyolc kolostort és Daphni kikötőjét vehetik szemügyre a látogatók.

A Chalkidiki-félszigetről könnyen eljuthatunk a Meteorákhoz, ahol az ég és föld között lebegő kolostorokat csodálhatjuk meg. További kihagyhatatlan élmények a Chalkidiki-félsziget kincsei, az ókor Olynthosz városa, és a már említett híres cseppkőbarlang Petralonában. A látnivalók mellett van lehetőség fürdésre, búvárkodásra és helyi gasztronómiai programokra is. Sőt akár kalóznak is állhatnak, mert a Chalkidiki-félszigeten úgy tartják, hogy sokféle csoda megtörténhet.