Menü
kr1

Kréta

Görögországi nyaralás

Tudta, hogy Kréta szigetén Görögországban született Zeusz főisten, akit anyja Rheia ide rejtett el férje elől, aki sorra falta fel gyermekeit? A felbőszült apa Uranosz átkától rettegett, amely szerint halálát majd saját gyermekei okozzák.

A görögországi szigetek között Kréta a legnagyobb. Több mint 260 km hosszú, szélessége 12-57 km között váltakozik. És a legjobb hír a nyaralók részére, hogy több mint 1000km-es tengerparttal rendelkezik. A sziget évtizedek óta  nem véletlenül a Földközi-tenger egyik legnépszerűbb nyaralóhelye. A nagy érdeklődés ellenére a sziget megőrizte nagyszerűségét. Négy régióra tagolható Kréta: Chania, Rethimno, Heraklion, és Lassithi.

Kréta jelentős történelmi múlttal rendelkezik, innen ered a tanulmányainkból is már jól ismert első európai civilizáció, a mínoszi kultúra.  A nemrégiben felújított heraklioni Régészeti Múzeum felkeresésével képet kaphatunk, hogy milyen volt itt az élet egykoron.

A sziget fővárosa Heraklion. Fontos régészeti gyűjtemények mellett, számos látnivalót tartogat. A Régi kikötő felett magasodik a velenceiek által épített erőd.

Népszerű kirándulóhelyek Krétán: Spinalonga, a leprások szigete. Ide a legegyszerűbben Eloundáról hajózhatnak át. A 20. század elején a görög kormány idetelepített minden krétai leprást, akik az egykori velencei erőd romjain kezdtek építkezni. Élelmet, gyógyszert hetente egy-két alkalommal kaphattak. A lepra ellenszerének feltalálásáig itt tengették napjaikat. Az utolsó leprás 1957-ben hagyta el a szigetet.

Kréta festői helye a Mirabello-öböl, és Agios Nikolaosz a város közepén fekvő Feneketlen-tóval, amelyen apró, színes bárkák ringatóznak. A sziget híres szülötte Domenikosz Theotokopulosz, ismertebb nevén El Greco, aki Fodelében látta meg a napvilágot.

Különleges velencei hangulata van Rethymno és Chania óvárosának. Szűk utcácskák, apró terek, hangulatos tengerparti sétányok, és a csónakkikötő mellett sorakozó kávéházak, tavernák sok-sok helyi finomsággal várják a turistákat. A kora kereszténység idejéből bazilikák, a bizánci időkből csodaszép falfreskókkal díszített kolostorok, templomok maradtak fenn.

Élménydús program meglátogatni Santorinit, mely szárnyashajóval alig több, mint egy óra alatt elérhető. A kék-fehér sziget fővárosa Thira, és a hajóskapitányok városa, Oia is kihagyhatatlan.