Kerékpározás és természet Szardínián

sardiniacycling_parcoportoconte

Szabadságérzés, ritmusos tempó, enyhe klíma, magával ragadó táj, kevés forgalom az utakon, olykor kihalt, csendes, mely felerősíti a természet hangjait. Szardínia a két keréken: a kerékpáros üdülés szerelmesei élvezni fogják a tájjal és egy ősi vidéki közösségeket közvetlenül érintő útvonalakat, hosszú, szennyezetlen, olykor zord és vad szakaszokkal. Az utak természeti kincsekben, régészeti és kulturális látnivalókban gazdag helyeken keresztül vezetnek, és kielégítik azok igényeit is, akik a kerékpározás és a természeti szépségek mellett szomjaznak a tudásra is. A kerékpár, mint közlekedési forma központi szerepet tölt be a szigeten. Körutakon fedezhetjük fel a környéket, vagy szakaszonként, minden nap más helyet. Országúti kerékpárral vagy mountain bikekal (az off-road szerelmeseinek), a tengerparton vagy a sziget belső részein, különböző nehézségi fokú utak állnak rendelkezésre, profi kerékpárosok és amatőrök számára. A szardíniai kerékpáros hálózat fejlesztését egy új projekt segíti, amely több mint 50 útvonal létrehozását és biztonságát foglal magában, összesen 2700 kilométeren a már meglévő utakon, főleg másodlagos utakon, de főutakon és használaton kívüli vasúti szakaszokon is.

sulcis_strada_ferrata_ponte_di_cinzia_olias

A hálózat a szardíniai települések kétharmadát, hat parkot, csaknem száz védett területet és több mint 700 történelmi és természeti látnivalót foglal magában. A repülőtér, a kikötő és a vasúti átjárók mellett kerékpárutak és a nemzeti parkokon belüli utakat is összekötik majd. Északon a bőség zavara vár ránk:.a Porto Conte parkot három, a fő hálózathoz kapcsolódó útvonal szeli át: egy 15 kilométeres útvonal Capo Caccia térségében, amely átszeli a Le Prigionette, a Cala della Barca és a Monte Timidone erdőket. Egy másik 6,5 kilométeres út, amely Punta Giglioba vezet, a második világháború romjain át, valamint egy harmadik útvonal a Monte Doglia-Arenosu kerületben, amely két, 7 és 9 kilométer hosszú körútbóll áll.. Fertilia a nuraghe Palmavera. Mellette, Sassari területén további három mountain bike útvonalat találunk: egy könnyű köralakú ösvény a Baratz-tó körül, mely Szardínia egyetlen természetes medencéje; egy másik útvonal fenyőfák, tölgyek és eukaliptuszfák árnyékában Porto Ferro dűnéiig vezet, a harmadik a tengerparti ösvény, amely pompás kis öblök mellett halad, tengerre és spanyol tornyokra néző sziklákkal, és Le Prigionette északi határánál ér véget.

aspexi-173021

Az Asinara Nemzeti Parkot egy 25 kilométeres betongerinc keresztezi, amelyen országúti kerékpárral is lehet haladni. Innen tematikus utak vezetnek, melyeket akár mountain bikekal is megtehetünk. Fornelli egykori börtönéből indul a vízi ösvény, melynek főszereplője a tenger, források, patakok, tavak és gátak; a Castellaccio-ösvényen középkori romokat fedezhetünk fel; a gránitösvény a mediterrán cserjésen, kőbányákon és a gyönyörű (és nem megközelíthető) Cala Sant’Andreán keresztül vezet. Cala d’Oliva faluból az Elighe Mannu erdőig vezet a tölgyfa ösvény és a világítótorony ösvény, amely egy földút, ami áthalad a gyönyörű Cala Sabinán, és Punta Scorno világítótornyához ér. Itt a természet uralkodik, az állatok háborítatlanul élnek, köztük a fehér szamarak, akiknek az ösvényt szentelték. Cala Realetől 5 kilométeres ösvény indul, ez az emlékezés ösvénye is, amely a sziget történetét követi nyomon: a Campu Perdu domus de Janastól az Osztrák-Magyar csonthalomig (1938). Észak-nyugatról észak-keletre. A Maddalena-szigetcsoport nemzeti parkjában egy kicsit kevesebb, mint egy óra alatt megkerülhetjük a La Maddalenát kerékpárral, eközben Caprerában, a földszoroshoz kapcsolódó „kistestvérben” egy szennyezetlen területen kerékpározhatunk. Az egyetlen épület a Compendio Garibaldino, Szardínia egyik leglátogatottabb múzeuma.


Pihentető és magával ragadó hangulatok, folyamatosan változó tájak. Egy másik gyönyörű nemzeti park, az UNESCO világörökségi helyszíne, amelyet mountain bikekal tudunk felfedezni, a Tepilora oázisa, Montalbo és Baronie partja között. Könnyen megközelíthető Posada vagy Siniscola városaiból A kerékpározás a tökéletes módja annak, hogy felfedezzük a Sinis-félszigetet, amely az autentikus Szardínia „egy darabja”, és mélyen gyökerező hagyományokkal rendelkezik egy távoli és dicső múltból. A két medence között, rózsaszín flamingók élőhelyén található Cabrasból a védett tengeri területre kalandozhatunk: a part egyes részei sekélyek és homokosak, mint például San Giovanni di Sinisben, mások kvarchomokosak, mint például Arutasban., míg néhány szakasz sziklás impozáns sziklákkal. Spanyol tornyok néznek a tengerparti útra. Az útvonal San Salvatore di Sinis közelében fut, egy faluban, ahol a Corsa degli Scalzi néven ismert mezítlábas verseny zajlik. Folyamatos emelkedőn és lejtőn a történelem a Kr.e. 8. század felé halad, a félsziget déli csücskén, ahol megcsodálhatjuk Tharros városának romjait, a föníciaiak által alapított kereskedelmi központot, amely fontos volt a karthágóiak és. rómaiak számára. A legjobb idő a látogatásra a naplemente, amikor a vörös nap lenyugszik a tengeren.

A festői és történelmi-kulturális örökség, az ipari régészet és az istentisztelet ötvözete, megtestesíti Sulcis lelkét. A használaton kívüli bányák mentén található történelmi utak és a bányászok védőszentjének szentelt istentiszteleti helyek alkotják a Santa Barbara útvonalat. Ez a szakasz kihívást jelent, aszfalton, földes utakon, köves szakaszokon és használaton kívüli vasutakon: 24 szakasz összesen 400 kilométeren, amelyeket mountain bikekal érdemes megtenni. Időtartam: egy hét. Az útvonal Szardínia Geo-bányászati ​​parkjának háromnegyedét foglalja magában. A körút Iglesiasban kezdődik és végződik, több mint 20 várost összekötve a Sulcis-Iglesiente és a Guspinese régiókban. A fémlelőhelyekben gazdag magaslatokról eljuthatunk a part menti bányásztelepülésekhez, mint például Nebida és Masua, a Porto Flavia futurisztikus alagútjával a Pan di Zucchero tengeri verem előtt: a marganai erdőktől a Piscinas dűnékig, Buggerrutól a Portixeddu strandig, a Serbariu bányától a Zuddas barlangjaiig Santadiban és a Domusnovas San Giovanni barlangig. Sulcisban is találunk több útvonalat a Gutturu Mannu parkjában. További helyek, amelyeket érdemes mountain bikekal felfedezni, Cagliari közelében: a Medio Campidanóban található Monte Arcosu park, a Monte Arci park, amely tele van magyaltölgyekkel, olajfákkal, parafa tölgyekkel, mediterrán bozótokkal és obszidiánokkal, valamint a neolitikus fekete arannyal.