Porto Conte regionális természeti parkja

Porto Conte természeti parkja, Szardínia szélsőséges észak-nyugati része szennyezetlen tájak hatalmas kiterjedését mutatja be, lélegzetelállító kilátással a tengerre, egyedülálló növény- és állatfajtákra, valamint érdekes és jelentős régészeti maradványok ritka koncentrációjára.

ssk_368837279_alghero_porto_conte_gabriele_maltinti_rsz_0

Egyedülálló környezeti örökség. Az 1999-ben alapított Porto Conte regionális park 50.000 hektárnyi területet és Alghero hátországát fedi le. A terület többnyire sík, 60 kilométernyi partszakasszal: homokos strandok váltakoznak meredek sziklákkal. Déli határa a Calich lagúna, a különféle állatfajok „tüdeje”. Északon található a Monte Doglia és a Porto Conte-öböl. Területén megtalálhatók Punta Giglio és Punta Cristallo, Porticciolo és Cala Viola látványos tájai, a Capo Caccia barlangjai és a Le Prigionette erdő, amelyet egykor „Noé bárkája erdejének” hívtak, hiszen itt honosítottak meg őzeket, Giara lovakat és fehér szamarakat.

alghero_parete_ingresso_grotte

A környezeti oktatási központ különféle útvonalakat javasol, amelyek egészen a Monte Timidone és a Cala della Barca lábáig érkeznek. Innen megcsodálhatják a park teljes kiterjedését, elmerülve a mediterrán cserjések (óriás eperfák, szalmagyopár és seprűvirágok) és az endemikus fajok, például a törpepálma zöldjében. 2002 óta magában foglalja a Capo Caccia tengeri területet, amely alapvető a mediterrán biodiverzitás megőrzése szempontjából. Kövületekben gazdag mészkődarabok találhatók, beleértve egy kihalt szarvas csontjait, és ritka növények élnek a tengerparti sziklákon. A legmeredekebb sziklákon a ritka keselyűk fészkelnek, míg Punta Giglioban vándorsólyom, ölyv, gyöngybagoly és holló.

ASpexi-43246

Összességében a park 35 azonosított emlősfajt és 150 madarat foglal magában. Merüljön el egy idegenvezető társaságában, és fedezze fel a meszes algák (akár 3 méter hosszú) fenséges képződményeit és a homokos tengerfeneket neptunfű rétekkel, amelyek kiváló élőhely a puhatestűek és rákfélék, köztük a homárok szaporodásához. Itt hatalmas sziklák lógnak a vízen, falakkal barlangokkal tarkítva. A Grotta di Nettuno ezek közül a leghíresebb, belsejében egy tó és hatalmas cseppkövek találhatók. Könnyen megközelíthető az escala del Cabiròl vagy hajóval Algheroból. Szakértő vezetésével 300 méter után látogassák meg a 35 méter mélyen elmerült Grotta di Nereot, 15 méter mély kijárattal. Ebben a mélységben vörös korallokat láthatnak, amelyek az Alghero Riviéra szimbólumai. A park nagy régészeti örökséggel is büszkélkedhet: a Grotta Verde (Kr. e. 6. évezred) emberi kövületekkel, kerámiákkal és graffitikkel. Palmavera és Sant’Imbenia nuragikus komplexumaival, valamint római maradványokkal: Villa di Sant’Imbenia és a Calich hídja.

Alghero, Parco Regionale di Porto Conte, Cala della Calcina