Fantasztikus síelés az örök hó birodalmában! – Olaszországi síutak

Olaszországi síelés és síutak

Nem kell vérprofi síelőknek lennünk ahhoz, hogy a világ egyik legnagyobb hegyére merészkedjünk; Olaszországban az Aosta-völgyben akár a Mont Blanc egy részét is meghódíthatjuk!

Az olasz-svájci-francia határon fekszik egy csaknem teljesen hegyvidéki terület, az Aosta-régió, mely Olaszország  legkisebb és legkevesebb lakossal bíró régiója, ám annál nagyobb freeride-síparadicsom.

aosta1

A völgyet három grandiózus, négyezer méter fölötti hegy – a Mont Blanc, a Monte Rosa és a Matterhorn – öleli körbe, így a tökéletes természeti adottságoknak köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy ebben az óriási sírégióban nem szenvedhetünk hiányt élményekben. Főleg, ha freeride síelést fontolgatunk.

Az olaszországi Aosta-völgy síszálláshelyeit a híres és egyben hírhedt, fél évszázados Mont Blanc alagúton érhetjük el, mely a két szomszédos völgy településeit, Chamonix-t és Courmayeur-t közi össze. A francia-olasz határon található Courmayeurben kipróbálhatjuk mind az alpesi, mind a szűzhavas síelést, 7 napos freeride-sívakációnk alatt pedig innen indulva csillagtúra-szerűen járhatjuk be a környező pompás síterepeket, sípályákat.

aosta2

Olaszországi síelés és síutak

A sítúrázásra három lehetőséget is igénybe vehetünk. A kombinált nemzetközi olasz-francia síbérlettel síliftekkel és hegyi vezető segítségével fedezhetjük fel a legjobb síterepeket. A központ itt alapfelszerelést is kínál; lavinahátizsákot, lavinajelzőt és hevedert is biztosítanak testi épségünk érdekében. A hódeszkázás szerelmeseinek freeride-boardot, a síelőknek pedig szélesebb alaplécet adnak a helyszínen a még teljesebb síélményért!

A másik lehetőségünk, mely a kalandorok számára kifejezetten ajánlott, hogy olyan sílifteket használhatunk, melyek a hétköznapi síelők számára le vannak zárva. Ezekkel a teherliftekkel szinte titkos helyekre juthatunk el, melyek nemcsak hogy a nagy tömeg számára nehezen hozzáférhetőek, de egyenesen érintetlenek!

aosta3

A harmadik és egyben talán legizgalmasabb és legkülönlegesebb variáció egy majdhogynem filmbe illő extrém kaland, melynek során helikopter segítségével fedezhetünk fel 800 kilométernyi síterepet. Ezekre az egész napos kombinált túrákra – melyek Svájcot és Olaszországot érintik – akár olyanok is vállalkozhatnak, akik nem szűzhó-síelők, így ha ezt a régiót választjuk, biztosan megtaláljuk a számunkra legideálisabb verziót a síeléshez.

Olaszországi síelés és síutak

De nemcsak a programok, az elegáns, sípályákhoz közeli hotelek és a sportolási lehetőségek különlegesek az Aosta-völgyben. Gasztronómiája egészen egyedi, a valle d’aostai konyha – egyedüliként az olasz régiók konyhái közül – nélkülözi a tésztát, és nagyon kevés olajat használ, azt elsősorban vajjal helyettesíti. Legismertebb fogása a fonduta, egy sajtfondü, amelybe kenyérdarabokat mártogatnak.

aosta4