Menü
dalma1

Dalmácia/Šibenik

Horvátország – Dalmácia utazás, nyaralás

Dalmácia/Šibenik – a kristálytiszta folyó és az azúr kék tenger találkozásának egyedülálló varázsa

Šibenik az adriai tengerpart horvát részének közepén, egy festői szépségű öbölben, Horvátország egyik legszebb karsztfolyója, a Krka torkolatánál helyezkedik el. Legrégebbi horvát városként első ízben 1066-ban, IV. Krešimir horvát király idejében említik. Közép-Dalmácia legfontosabb városa Zadar és Split között található félúton. Šibenik egy kicsit más, mint a többi adriai város, hiszen nem egy tengerparton, szigeten-, illetve félszigeten fekszik, hanem a Krka folyó három kilométer hosszú védett öblében. A vakítóan fehér karsztsziklák szépségében és az áttetsző tenger kékségében a Šibeniki akvatorium igazi tengeri paradicsomként büszkélkedik 240 szigetével és szirtjeivel, melyek mindegyike rejt magában valami érdekességet. A város közelében lévő két nemzeti parkot mindenképp érdemes megtekinteni, hiszen a Krka és a Kornati, lenyűgöző látképeikkel minden látogatót ámulatba ejtenek.  A természet szépségétől megigézett világhírű író, Bernard Shaw így vélekedett a látottakról: „A világ teremtésének utolsó napján Isten műve megkoronázásaként könnyekből, csillagokból és leheletből megteremtette a Kornatit.”

dalma1

Šibenik gazdag kulturális-történelmi örökségéről számos templom, kolostor, palota, és a városnak keretet adó, s egyben a šibenikiek generációinak kitartásáról és hitéről is tanúskodó négy bástyaerőd tesz tanúbizonyságot. A város kulturális eseményeihez tartozik a világ egyetlen Nemzetközi Gyermekfesztiválja, amelynek Šibenik ad helyet illetve a hagyományos Dalmát Sanzonesteknek is odaadó házigazdája.
Mindazok akik, a kulturális és természeti értékek nyújtotta élmények mellett szórakozásra vágynak, számos szórakozóhely, klub, pub, vagy kávézó közül választhatnak.
A bor-és gasztrokultúra említése nélkül nem lehet teljes egyetlen nyári útikalauz sem, így ezúton hívjuk fel mindenkinek a figyelmét – nem csupán a Dalmácia iránt érdeklődőkét -a primosteni szőlőkertekből származó különleges zamatú hagyományos vörösborra, a Babić –ra, amely sok évszázados receptúra alapján készül, és kizárólag olyan borszőlőből készíthető, amely itt terem a mediterrán éghajlat alatt, sziklás talajon. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat.

A sláger errefelé is a könnyed, egyszerűen elkészített hal, amelyet – ahhoz, hogy fogyasztás után is “jól ússzon” – valamilyen finom helyi borral ajánlatos megkoronázni. A halat kevésbé kedvelők is találnak kedvükre való falatokat a dalmát konyha egyéb húsételei között. Természetesen ezeket is a könnyedebb, kímélő konyhatechnikákkal készítik – párolják vagy grillezik, de ha igazán a hely szelleme szerint szeretnénk étkezni, próbáljuk ki az “ispod peke” készítésű ételeket. Ez annyit tesz, hogy a húst és a recept szerinti többi hozzávalót beteszik egy jókora, de alacsony falú fémedénybe (kerek tepsibe), és egy lapos fémharangszerű fedőt helyeznek rá, amit aztán betesznek a kemencébe és néhány centi vastagon betakarják izzó parázzsal. Az eredmény? Fenséges, egyszerre főtt és sült hatású, szaftos és mégis ropogós, s az alapanyagok minden zamatát megőrző komplett fogás.
Šibenikben tehát garantált, hogy az odautazók egy percig sem fognak unatkozni.

dalma2