Menü
Az öt szigetcsoport

Az öt szigetcsoport

Az öt szigetcsoport

Tahiti egzotikus utazás

Francia Polinézia mesés szigetei

Tahiti és szigetei hozzávetőleg 18.700km-re találhatók Magyarországtól. A szigetek a Csendes Óceán felületének hatalmas részét takarják 4 millió km2-nyi területen, mely pontosan megegyezik Európa területével. Tahiti a Society szigetcsoport tagja a 17”32 hosszúsági és a 149”34 szélességi foknál található, félúton Kalifornia és Ausztrália között, 8.800km-re Tokiótól és 7.500km-re Santiago de Chilétől.

Francia Polinézia 118 mesés szigete elszórtan terül el 5 messze szerteágazó szigetcsoport formájában, mindegyik a saját egyéni jellemzőivel, és lakosaival, akik magukénak érzik az óceán ősi ritmusát.

Society-szigetek

A Society-szigetek a lagúnákkal körülvett trópusi szigetek egy csoportja. A legnagyobb a Polinéziai-szigetek közül Tahiti, melynek fővárosa Papeete. Tahitinek két óriási vulkanikus hegysége van. A nagyobbik, Tahiti Nui vékony felhőréteggel körülvett hegycsúcsa eléri a több mint 2000 méteres magasságot. A kisebbik sziget, Tahiti Iti legmagasabb pontja csupán 1300 méter magasan nyúlik a tengerszint fölé. A két szigetet a Taravao-szoros köti össze egymással. Leginkább egy smaragdzöld üstökösre hasonlítanak, melyek beleolvadnak a keskeny lagúna türkizkék glóriájába.

A Society-szigetekhez tartozik továbbiakban Moorea, melyet egy 17 km széles öböl választ el Tahititől; Huahine, melynek varázslatos, titokzatos, érintetlen szigete 175km-re É-Ny-ra helyezkedik el Tahititől. A sziget tradíciója még mindig erősen él a helyi népekben; Raiatea és Taha’a szent szigete, amely termékeny völgyeket, gyönyörű lagúnákat és elsősorban kitűnő hajózási feltételeket nyújt; a híres Bora Bora pálmafaültetvényével, korall szigeteivel és szivárványszínű vízi élővilágával csábítja az idelátogatókat.

Tuamotu szigetek

Egy páratlan világ égszínkék óceánnal, ez jellemző Tuamotu csendes szigeteire és a korallzátonyok által foglyul ejtett lagúnáira. A szigetvilág a kék, fehér és a zöld árnyalataiban pompázik, az ide látogatók egy tündérmese helyszínén találhatják magukat, viszont itt minden igazi; a lagúnák türkizkék árnyékai, a korallok lila és mályvaszínű dísztáblái, az átlátszó tiszta tenger a csodálatos víz alatti világával, melyben a sárga, piros, narancssárga, kék, rózsaszín élővilág keveredik. Tuamotu szigetein szinte soha nincs esős időszak, mindig süt a nap. A környezet kiválóan alkalmas a gyöngykultúra fejlesztésére. A látogatók körében a legnépszerűbb szigetek Rangiora, Tikehau, Manihi és Fakarava.

Marquesas szigetek

A Marquesas szigetek, vagy a helyi nyelvek szerint “Enua Enata” az egyenlítő mellett, Tahititól mintegy 1500 km-re elhelyezkedő terület, ami buja zöld növényzetével úgy emelkedik ki a tengerből, mint egy – a Csendes Óceán vad indigókékje ellen emelt – erődítmény. A szigetcsoporthoz tartozó 12 sziget közül csak 6 lakott. A legismertebbek; Nuku Hiv és Hiva Oa. A sziget ideális világ a vitorlázni vágyók számára, pompás kirándulásokat lehet tenni egyik völgytől a másikig. A Marquesas szigeteken strand kevés van, de annál több érdekesség! Malacok, kecskék, birkák és lovak kalandoznak szabadon, a pompás tájakon.

Austral szigetek

Ez az 5 fő szigetet, Rurutu-t, Tubuai-t, Rimatara-t, Raivavae-t, és Rapa-t magába foglaló szigetcsoport a legtávolabbi lakott terület a déli Csendes Óceánon, messze a szokásos turista útvonalaktól. Az Austral szigetek ősi vulkánok, simább körvonalúak, csekélyebb vadonnal és – Rapa kivételével – alacsonyabb hegycsúcsokkal rendelkeznek, mint más szigetcsoportok. A sziget az ősi vulkános hegyeivel, a hatalmas, többszázezer év óta még mindig sértetlen köveivel mintha egy erődítmény falát képezné, ami még mindig nem tárta fel minden titkát. A klíma kedvező a trópusi és a mérsékelt övi növényzetnek is. Az Austral szigetcsoport kedvenc találkozó helye a ceteknek, akik minden évben július végétől októberig tűnnek fel a szigetek körül.

Gambier szigetek

Polinézia legkeletibb része a Gambier szigetvilág. Ide tartozik Mangareva szigete és számos kisebb sziget, ahol a hegyoldalakon ősi kráterek által kimart nyomok láthatóak. A látogatók itt ritkák. A térség fő tevékenysége az osztiga tenyésztés és a gyöngyhalászat.