Menü
Dél Szardínia

Dél Szardínia

Dél Szardínia

Dél Szardínia utazás és nyaralás

Chia – a leleplezett titok

Dél-nyugat Szardínia tiszta vidékén található strandok, lagúnák, dűnék és erdők között, féltve őrzött titkok és ígéretek felfedezése felé vezető úton. A turistafalvakon keresztül juthatnak le a partokhoz. Chia mellett egy dombon a XVII. Században építetett Chia-torony magasodik, alatta kelet felé a kikötő homokos partja húzódik. A toronytól nyugatra a Sa Colonia gyönyörű homokos partja vagy más néven Chia partja terül el, mellette a Porto Campana partja és a Su Giudeu finom homokos partja található. Utóbbival szemben a tengeren gyalog is megközelíthető a sekély égszínkék vízben a Su Giudeu-szikla.

Dél Szardínia utazás

Kicsit arrébb található a Su Sali és a Cipolla-öböl aranysárga homokjával, ami a tengert áttetsző smaragdzölddé varázsolja. A part mögött itt is különleges közlekedő homokbuckák, dűnék magasodnak aranysárga színben. Tovább haladva a csodálatos panorámájú, sziklás partot egy-egy kisebb homokos öböl szakítja meg, az Antonarieddu-öböl, majd a szűk kis Malfatatno-öböl kikötőjével és szép homokos partjával következik. A Malfatano sziklás fokon egy spanyol kori torony magasodik, ahonnan megcsodálható az egész környék. Ez talán a déli partok egyik legszebb, legfestőibb pontja. Nem messze a mesebeli kis Piscinni homokos partja követi, ahol egy jól felszerelt kikötő is található.

Villasimius

Szardínia déli részének egyik leghíresebb üdülővárosa, a településen a kikötőn és a gyönyörű partokon kívül érdemes megtekinteni az Archeológiai Múzeumot és a Fortezza Vecchia öreg erődöt.

A félsziget legdélibb csúcsa, a Carbonara – fok. A mediterrán növényzettel és óriás gránit sziklákkal, tagolt festői partszakaszt szeles időben óriás hullámok ostromolják. Ennek köszönhető a sziklák különleges formája. Vele szemben a tenger közepén terül el a két gránitsziklából álló Cavoli szigete, a világítótoronnyal, ami ma a Cagliari Tudományos Egyetem egyik megfigyelő állomása. Gyönyörű látványt nyújtanak ezek a vadregényes sziklás szigetek.

A Carbonara – fok nyugati oldalán a villák között lépcsős út vezet a gyönyörű vakítóan fehér homokos sziklával szegélyezett Caterina-öbölhöz és a sziklás Caterina-fokhoz, keleti oldalán pedig a Burroni-öböl gyönyörű partja található. Észak felé haladva a híres Portu Giuncu-öble található, mögötte a Notteri-láp terül el. A természeti fontosságú mocsarat egy vékony homokos sáv választja el keleten a tengertől. Vízében édes források és a tenger vize keveredik ennek köszönhetően különleges növény és madárvilág népesíti be. Itt is otthont talált a rózsaszín flamingó, a szárcsa, a kócsag, a sirályok és egyéb vizimadarak. Tavasszal és ősszel a vándormadarak fontos pihenőállomása.

Északon további két híres homokos part követi egymást; a Timi-Ama, és Simius partja, közöttük a S’Arena-hegy gránit sziklái adják a természetes választóvonalat. A fehér finomhomokos partok mögött tipikus mediterrán növényzet húzódik. A tengeren szemben egy kis szigetecske fekszik, ez a Secche di Berni.

Dél Szardínia utazás

A Porto Luna, egy kis sziklás öböl, ahol a növényzet és a vadon nőtt virágok, az égszínkék áttetsző tengervíz a sziklákkal meseszerű színekben pompáznak. Híres partszakaszok közé tartozik továbbá a hosszabban elterülő Accu Is Prezzus homokos part, mögötte a Molentis-fok különleges formájú szikláival. Innen északnak fehérsziklás áttetsző égszínkék vízzel megáldott kisebb nagyobb öblök kiszögellések követik egymást, ez a mélybúvárok paradicsoma. Számos búvár klub található, akik az egész félsziget körül bárhová elviszik a lemerülni vágyó turistákat. A Carbonara-fok és a Cavoli-szigetek között tartják a búvárok ünnepüket, itt a tenger mélyén helyezték el védő szentjük a Madonna dei Fondali – Mélység Madonnája szobrát. A szigetek között a tenger fenekén egy XVI. Századi spanyol hajó maradványai is megtalálható, persze búvárok kíséretében. Az egész Villasimiusi-félsziget Védett Tengeri Parkot alkot, horgászni, gyűjtögetni nem szabad.

A sziget leginkább bárkával körbejárva ismerhető meg, a kikötőben majdnem mindig találunk bérelhető, vagy turistakörútra induló bárkát, így körbehajózhatjuk a Serpentara, a Cavoli és a Szent István szigeteket is.

Dél-nyugati partok – Costa Rei

Castidas a fennsíkon és a körülötte lévő dombokon több kisebb faluból álló települést alkot 1200 lakosával, akik főleg mezőgazdasággal, szőlő és gyümölcstermesztéssel, foglalkoznak. A környék főleg természeti szépségei miatt érdekes, érdemes meglátogatni a Acqua Callenti Állami Erdőgazdaságot, az itt lévő 732 méter magas Minniminni és a 837 méter magas Melas hegyeikkel, amiket sűrű örökzöld tölgy erdő borít, itt még él szárd szarvas. Az állami gazdaság területén csak gyalogtúrát lehet szervezni, gépkocsival tilos a behajtás. A hegyek csúcsairól csodálatos kilátás nyílik az egész tengerpartra Villasimiustól Muraveraig.

Castidas közigazgatása alá tartozik a híres Costa Rei tengerpart üdülő negyedeivel, 8 km hosszú gyönyörű homokos parttal. Itt található a Santu Pedru és a Cannisoni homokos part, a kis Sant’Elmo-öböl mellett lévő turistafalu, valamint az érintetlen szépségű hosszan elterülő Santa Giusta homokos part. Végig a Costa Rei-part mellett számos szálloda, és villa található, ami végül a Ferrato-fok vulkánikus eredetű sziklás hegyével zárul. Alatta a Capo Ferrato üdülőtelepülés fekszik.

Cagliari megye és a főváros

Cagliari megye területe 6895 km2, a legsűrűbben lakott terület az egész szigeten. Cagliari nem csak megye központ, de tartományi főváros is, szép tengerparttal és számos nemzetközileg elismert nagy szállodával és turistafaluval rendelkezik.

A sziget déli részén terül el, legnagyobb részét az Oristano városáig húzódó Campidano síkság alkotja, amit nyugatról az ércekben gazdag Sulcis és Iglesiente-hegylánc választ el a tengerparttól. Északon a Gennargentu-hegylánc déli lejtői határolják, ezek összefolynak a délkeleti tengerpartig elterülő összefüggő dombvidékkel: Salto di Quirra, Gerrei és Sarrabus-hegyekkel.

Dél Szardínia utazás

A nagy kiterjedésű modern város, mára egybeolvadt a körülötte fekvő kisebb településekkel. Pezsgő életével, frenetikus életvitelével már jobban hasonlít a többi olasz, kontinensbeli nagyvároshoz. Látképének szerves részét képezik a majdnem mindenhonnan szembeötlő kimagasló dombok csúcsai, a szép rendezett parkok gyönyörű kilátással a tenger felé. A főváros a Cagliari-öböl vagy más néven Golfo dei Angeli ”Angyalok öble” partján épült, különböző antik és modern kerületeit kisebb-nagyobb dombok tagolják, keleten az Urpinu-hegy, északon a Szent Michele-dóm, melyekről szép kilátás nyílik a kikötőre és az azon túl nyúló gyönyörű, több kilométer hosszú Poetto homokos partra, amit a kimagasló Ördögnyereg-szikla határol.

A középkori város a kikötővel szemben, a domboldalon magasodik, fehér tornyaival és falának maradványaival, lakói Casteddu-kastély néven emlegetik, a Costituzione térről nyílik, a 1899-1902 között épített monumentális Szent Remy-bástya, mely látványos lépcsősorának félemeletén, a Fedett Sétányon, időszakos kiállításokat szoktak rendezni.

Cagliari megye délkeleti partjain, Villasimius felé kisebb kertes kerületek húzódnak végig a tenger mellett. Mellettük szép homokos és sziklás tengerpartok, strandok, turistakikötők találhatók. Nevesebb homokos partok a Costa di Cala Regina hosszan elterülő szép partszakasz és öböl, spanyol tornyával, a felette húzódó kanyargós útról gyönyörű kilátás nyílik. Mögötte a domboldalon eukaliptusz és mediterrán fenyőerdő terül el. Kicsit arrébb található a Gereméas és Kala e Moru partszakaszok, illetve a Marongiu-part, ahol egy nuraghe is látható. Majd a Torre delle Stelle település és szép homokos partja következik, nem messze tőle áll a Fenugu-hegy Nuraghéja. Tovább haladva Villasimius felé a nagy Carbonara-öböl híres partjai terülnek el, a közelében Sa Ruxi-part és kikötő látható három kisebb strandjával, ezeket festői szépségű gránit sziklák választják el egymástól, de csodálatos kilátás nyílik a túloldalra Villasimius félszigetének csücskére és homokos partjai felé is.

Dél Szardínia utazás