Menü
Észak Szardínia

Észak Szardínia

Észak Szardínia

Szardínia, Korzika szigetéhez közeli északi területe, Sassari megye, két részre osztható. Az Észak-nyugati részén fekvő nagyobb városok közül említést Alghero, Sassari, Castelsardo és Ozieri érdemel. Észak-keleti része a legfelkapottabb üdülőhelyek közé tartozik. Az erősen tagolt partot a La Maddalena szigetcsoport színesíti.

Golfo Aranci és Porto Rotondo

Golfo Aranci a XIX. században, az Olbia-Sassari vasútvonal megépítése után vált fejlett várossá. Ma Szardínia második legfontosabb kikötője, ide érkeznek az olasz államvasutak szerelvényei Civitavecchiából. A félsziget északi részét a Golfo di Marinella koszorúzza, lapos macchiával és homokos strandokkal. Partja Capo Figarira néz, ami egy 300m magas mészkőtömb, csúcsáról lélegzetállító panoráma tárul elénk: északon a Costa Smeralda, délen a partja mentén muflonok által lakott Tavolara és Figaloro szigete tűnik fel. A part leghíresebb strandjai a Cala Sassari, Sos Aranzos és a déli fekvésű Cala Moresca, melyek különösen gyönyörűek.

Észak-Szardínia utazás

A Punta della Volpe félszigeten Costa Smeralda párdarabjaként jött létre a Golfo Marinella mellett: Porto Rotondo, ami a tehetősebbeket szép szállodáival, szabadidővilláival, jachtkikötőjével és kitűnő bevásárlási lehetőségeivel csalogatja ide, s a legismertebb tengeri üdülő övezetei közé tartozik. Az építészeti stílusában velencei és smeraldai városban megfigyelhető különbség a szárd gránit alkalmazása. A város korszerű kikötője jellegzetes kör alakot ölt.

Olbia

Az i.e. 350 körül a punok által alapított város ma a sziget legfontosabb turistaközpontja. Sokaknak e mély öböl végén elterülő, negyvenezer lakosú légi- és hajókikötő jelenti az első találkozást Szardínia szigetével. A város fontos kereskedelmi, ipari központ, a sziget nyugati partjának legnagyobb természetes öblében fekszik. Az utóbbi években a kikötőt alagúttal kötötték össze Sassari és a repülőtér felől, a nyári forgalom elvezetésére. Az alagút kiásásakor találtak rá a római kori kikötőre és néhány, az iszapban jól konzervált hadihajóra, számukra építik az Archeológiai Múzeumot a Porto Vecchio öreg kikötő mellett.

Észak-Szardínia utazás

A település Gallura gránitszikláival és Tavolara sziget hatalmas mészkődombjaival szemben helyezkedik el. Házai ritkán lépik át a kétemeletes magasságot. Még a főutca, a Corso Umberto I. épületei sem hivalkodóak; kellemes vidéki táj hangulatát keltik. Alacsonyabb árfekvése miatt érdemes a pezsgő városban körbenézni illetve vásárolni.

Castelsardo

Varázslatos üdülőkörzet, mezőgazdasági és halászati központ. Csodálatos fekvését hegyfok biztosítja, ahonnan kitűnő panoráma nyílik az Asinara öböl északi földsávjára. Castelsardo, a kézműipar kiemelkedő kereskedelmi központja jól ismert növényi rostokból (főként törpe-pálma levelekből) kézzel készített kosarairól.
A sziklákon magasló kis középkori város erődítményével történelmi központ jellegét Dórias által épített, kastélyromig nyúló falának köszönheti. A bástyákról és különböző kilátóhelyekről csodálatos panoráma tárul elénk. Az épületben kapott helyet a mediterrán térség népi halászati eszközöket bemutató múzeum. A város legkiemelkedőbb emlékműve a XVI. században, gótikus stílusban épült Szent Mária-templom, ahol a Szardínián legidősebbnek tartott Fekete keresztre feszített Krisztust találjuk.

Alghero

Nurrában fekvő, kellemes kis város a sziget Észak-nyugati partján. Keskeny hegyfokra épült, kilátással a Riviera del Corallo lenyűgöző partjára. A vendégszeretetéről híres város jelentős turisztikai központ, emellett fontos szerepet játszik a korallok megmunkálása, a halászat, az olaj és bortermelés is. A város spanyol-katalán építészeti stílusokat viseli, köves kis utcáival, palotáival. Giardino Pubblico parkja közelében található a piazza Porta Terra hatalmas tornyával, a torre del Pultal-lal, ami a városfal része volt. A Dóm téren találjuk a XVI-XIX. században, több szakaszban épült Szent Mária-katedrálist, melyen dór, manierista, neoklasszicista és arab stílusjegyek egyaránt fellelhetők. A város megtekinthető a Trentino Catalano kisvonattal is, ami a kikötőből félóránként indulva bemutatja a történelmi városrész legfontosabb műemlékeit. Alghero híres fürdőváros is, finomszemcsés homokos partjaival, mint a Szent Giovanni Lido, majd a Maria Pia, délen sziklás kis öblök: El Tro és Cala Bona.

Észak-Szardínia utazás

Nettuno cseppkőbarlang

Érdemes kirándulnunk az Algherótól mindössze 24km-re fekvő, a Mediterrán-medence egyik legszebb cseppkőbarlangjához. A 168 méter magas mészkőszikláról csodálatos panoráma nyílik, ahonnan 654 lépcső vezet a barlang bejáratához. A Capo Caccia135 és 65 millió éves mészkőszikláinak belsejében 2500 méter hosszú, több termen áthaladó barlang van. A barlang nevezetessége a La Mamora-tó, valamint a Reggia királyi palota 9 méter magas cseppkőoszloppal és egy 18 méteres hasadékkal, hátsó oldalán Orgonáról és Karácsonyfáról elnevezett cseppkőfolyással.

Észak-Szardínia utazás

Sassari

Szardínia szigetének második legnagyobb városa, fontos ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi központ. A város helyén már a római korban létezett település. A középkori város határán még ma is megtalálható a városfal egy része, ahol a város címerei jól láthatók. Az ötszögű városfalat a pisaiak kezdték el építeni a XIII. században, az aragonok fejezték be. A mintegy 10km hosszú városfalat 35 négyszögletű és egy kör alapú torony (Torre Ronda – ma is látható) tagolta. Négy kapun lehetett bejutni a városba (Porta S. Antonio – a mai napig meglévő, Utzeri-kapu, Kastély-kapu, Rosello). Érdekességük, hogy mind a négy kapu előtt kápolna állott, ahol a földművesek minden reggel imádkoztak, mielőtt a földekre kimentek. Ezek közül egy ma is megtalálható a Rosello-kapu mellett, presszóként üzemel. Sassari az 1800-as években kinőtte városfalát, ami fokozatosan lebontásra került. Ekkor bontották le az Olaszországban egyedülálló 1330-ban épített Aragóniai-kastélyt, helyére Piazza del Castello egy laktanyát építettek. A város főterén (Piazza d’Italia) áll G. Sartorio, II. Vittorio Emanuele szobra pálmafákkal körülvéve. A tér legimpozánsabb épülete a neoklasszicista stílusú Palazzo della Provincia, valamint a Palazzo Giordano, ami a Nápolyi Bank székhelye.

Észak-Szardínia utazás

A város egyik szimbóluma a Rosello-szökőkút, ami a róla elnevezett kapu és híd mellett völgyben áll, Szardínia leghíresebb szökőkútja. Genovai mesterek munkája késő reneszánsz stílusban (1605-1606). Négyszög alakú, a víz nyolc fejből vagy álarcból és négy delfinből csobog alá. Felettük egy farsangi maskara pihen, Gigli, legtetején Szent Gavino lovas szobra koronázza.

Ozieri

Mezőgazdaságilag és iparilag fontos kisváros Északon, a sziget belsejében. Jellegzetes sajtkészítményeik fedezhetők fel, de fontos szerepe van a kézművességnek, és hagyományaiknak köszönhetően a juh- és lótenyésztésnek. A városka egyedi jellegét loggiákkal díszített, szinte palotaszámba menő polgárházainak, valamint neoklasszicista székesegyházának köszönheti.

Ozieriből érdemes ellátogatni Ittiredu pásztorfaluba, hiszen kevés olyan területe van a szigetnek, ahol ennyire sűrűn érnék egymást a történelmi helyek. Láthatók különféle viseletek, szőnyegek, takarók és háztartási cikkek a közelmúltból és a jelenkorból. A környék nevezetes helyeihez jelzett régészeti sétautak vezetnek, melyek során megtekinthetők a Domus de Janas, kutak, kamrasírok és nuraghék.
A széles Logudoro völgyben méltóságteljesen emelkedik a nuraghe kultúra képviselője gyanánt Sant’Antine királyi vára. A háromszögletű erőd fölé emelkedik a 14,4m magas központi torony: a lőrések és a szurokvájatok tisztán kivehetők. Belül homályos folyosók és lépcsők, belső udvar kútlyukkal.

Észak-Szardínia utazás