Menü
spiaggi

Észak-nyugat Szardínia

Alghero – Stintino – Castelsardo

spiaggi

Alghero

Alghero városa Szardínia észak-nyugat részén, egy sziklákkal körbezárt öbölben fekszik. Olajültetvényekkel és pineaerdőkkel övezett romantikus kisváros, tengerparti sétálóutcáin elegáns villák sorakoznak, az óváros középkori hangulatot árasztó tornyai pedig felhívják figyelmünket a történelmi jelentőségre. A bástyákat- és városfalakat a spanyolok emelték a 12-14. században; a városi parktól (Giardino Publici) juthatunk el a Porta Terra városkaputoronyhoz, amely a katalán uralkodó, IV. Péter korában a zsidó negyed bejárata volt. A város mentén érdemes elmenni a Torre la Maddalenához, innen a legszebb a kilátás az öbölre és a távolban emelkedő Capocaccia sziklatömbjére. A Piazza Duomo tornya és apszis 1552-ben, késő katalán gót stílusban épült, a hosszan elhúzódó építkezés csak 1730-ban fejeződött be. A templomban találjuk Maurizio di Saviola, Montferrato grófjának síremlékét, a sekrestyében őrzik a legnemesebb katalán ötvösművészet egyik legbecsesebb, 6. századi remekét. A város további nevezetessége a Sulis-torony, amelyet a 15. században építettek. A torony 30 m magasan van a víztükör felett, szélessége és magassága is 23 m, csigalépcső vezet az emeletre. Nevét Vicenzo Sulisról, a cagliari felkelés hőséről kapta, akit a francia hadak 1821-ig itt tartottak fogva. Az új városrésznek különlegeses nevezetességei nincsenek, de híven tükrözik a mai olasz kisváros képét. Alghero számos sportolási lehetőséget kínál; ideálisak a körülmények a vitorlázáshoz, szörfözéshez, könnyűbúvárkodáshoz. Több mint 70 kilométernyi tengerpartján homokos és sziklás partok egyaránt találhatóak. A napközbeni fürdőzések, városlátogatások – és az elengedhetetlen Capo Caccia sziklaszirtjéről élvezett naplemente – után egy pohár vörös vagy fehér bor társaságában élvezhetjük a nyári éjszakák meghitt hangulatát. Kellemes esti sétánkat a fényárban úszó kikötő és tengerparti sétány valamint a portékáikat kínáló árusok teszik izgalmassá.

Stintino

A sziget észak-nyugat részén található kis halászfalut az Asinara sziget őslakosai alapították. Stintino területét, partszakaszát joggal nevezik Európa Polinéziájának; szépsége vetekszik az Indiai-óceán gyöngyszemeivel. A hihetetlen szépségű, érintetlen partokkal rendelkező Asinara szigetére kishajókkal juthatnak át. A kis szigetecske Szardínia északnyugati sarkantyújánál található 17 km hosszúságú, legkarcsúbb szakaszán mindössze 290 méter, legszélesebb részén 6,5 km kiterjedésű. És, hogy minek nevezik Asinarát, a fehér szamarak birodalmát a szárdok? Van aki az ördög földjeként, vagy egyszerűen az elátkozottak szigetének becézi…ugyanis a kalózfészekként számon tartott, mindentől távol eső földdarab találékony hasznosításáig 1885-ben jutott el az olasz kormány. Itt alapították meg az ország karanténját, a tengeri utazók elkülönítésére, megfigyelésére és gyógyítására szolgáló vesztegzárat, s vele egy időben a mezőgazdasági büntetőkolóniát, amelyből aztán kinőtt az első világháborús táborrendszer, illetve a maffia börtöne. Közben a környezetvédők pergőtűz alatt tartották a hatóságokat, hogy számolják föl a büntetőkolóniát, „szabadítsák föl a szigetet”, s adják át annak, amire a legalkalmasabb: egyedülálló gazdagságú nemzeti parknak. A park végül csak 1997-ben alakulhatott meg, az első turista 1999-ben tehette be ide a lábát. Stintino és a környék megélhetését a 20. századig a tonhalhalászat biztosította, az itt található Tonhal Múzeumban mindent megtudhatunk a tonhalakról, a kikötőben pedig minden nyáron megrendezik a tonhalak ünnepét, a sagra del tonnó-t.

Stintino egyik legszebb strandja a Le Pelosa; sokak szerint olyan gyönyörű itt a víz, mint Olaszországban sehol máshol. Az átlátszó és türkiz víznek, valamint a fehér homoknak köszönhetően inkább trópusi strandnak tűnik. La Pelosa egyébként az Asinara szigeten lévő 17. századi torony neve, amely egykor börtönként funkcionált.

Castelsardo

Castelsardo a sziget egyik legszebb, legjellegzetesebb látnivalója. Tömény Szardínia – együtt van itt minden, ami a szárd világhoz tartozik. A varázslatos üdülőkörzet mellett, mezőgazdasági és halászati központ. Csodálatos fekvését hegyfok biztosítja, ahonnan kitűnő panoráma nyílik az Asinara öböl északi földsávjára. Castelsardo, a kézműipar kiemelkedő kereskedelmi központja jól ismert növényi rostokból (főként törpe-pálma levelekből) kézzel készített kosarairól. A sziklákon magasló kis középkori város erődítményével történelmi központ jellegét Dórias által épített, kastélyromig nyúló falának köszönheti. A bástyákról és különböző kilátóhelyekről csodálatos panoráma tárul elénk. Az épületben kapott helyet a mediterrán térség népi halászati eszközöket bemutató múzeum. A város legkiemelkedőbb emlékműve a XVI. században, gótikus stílusban épült Szent Mária-templom, ahol a Szardínián legidősebbnek tartott Fekete keresztre feszített Krisztust találjuk. Bármely útról is érkezünk a városba, mindenképpen a várfal tövében kialakított remek panorámájú parkoló teraszra jutunk, ahonnan szűk, kanyargós utcákon bolyonghatunk tovább. Castelsardo kicsi főtere a Piazza Municipio népszerű találkozóhely a fiatalok körében.

szardinia-szig2

 

szardinia-szig1