Menü
Ízelítő a szigetvilágról

Ízelítő a szigetvilágról

Ízelítő a szigetvilágról

Tahiti – Tahiti utazás

Polinéziai egzotikus utazás

A polinéziai mosoly

La Orana, Maeva és Manava az üdvözlés három szava, melyekkel a polinéziaiak fogadják látogatóikat. Ez a meleg köszöntés a sziget legendás vendégszeretetének hagyományából ered. Amikor az utazók, vagy barátok megérkeznek, gyönyörű, illatos virágfüzért kapnak a köszöntés vagy a viszontlátás örömének kifejezéseképpen. A virág Tahiti jelképét szimbolizálja. A polinéziaiak boldogok és büszkék szigeteikre, szívesen megosztják az élet szeretetét az ideérkezőkkel. Ez az életszeretet egyben kifejezi a tánc természetes imádatát, kezdve a saját táncaikkal, a polifónikus énekkóruson és vallásos himnuszokon át a hagyományos dobhangszerekig. Ugyanígy rajonganak a tengerért, ahol kiélhetik halászati, szörfözési és kenuzási szenvedélyüket. Amit minden idelátogatónak tennie kell, az az, hogy hagyják, hogy a varázslatos szigetvilág hangulata és az emberek vendégszeretete rabul ejtse őket. A legfontosabb szó, amire illik emlékezni az a „Mauru’uru!”, azaz köszönöm.

Történelem – kik Ők…

Az általánosan elfogadott teória az, hogy a polinéziai emberek kb. 4000 évvel ezelőtt kezdték el belakni a Csendes Óceán szigeteit, a délkelet Ázsiából induló nagyarányú emigrációt követően. A fából és gyapotból készült kenuval rendelkező vakmerő hajósok a szél, az áramlatok és a csillagok ismeretét felhasználva hajóztak kelet felé, gyarmatosítva a szigetvilág központját i.e. 500 és i.u 500 között. A legnagyobb expedíció, mely i.u. 1000 körül ért végett, növekedést adott a „Polinéz háromszögnek”, mely magában foglalta Hawaii-t (északon), a Keleti-szigeteket (keleten), a Tahiti-szigeteket (nyugaton) és Új-Zélandot (dél-nyugaton). Ezeken a szigeteken beszélt nyelv a ma’ohi (Maori) nyelvből származik. A 16. sz.-ban Magellán, azután Mandena kötött ki Tuamotu és Marquesas szigeteinél. A következő évben, egy francia úriember, Louis-Antoin de Bougainville „Az új Citera”-nak nevezte el a szigeteket. Egy évvel később, James Cook kikötött és birtokba vette a Society-szigeteket. Az első és a második világháború alatt nagyon sok szigetlakos harcolt a franciák oldalán. 1958-ban megalakult Francia Polinézia. Az 1960-as évek fordulópontot jelentettek a szigetek számára, amely megalapozta a modernizáció feltételeit: az emberek a kisebb szigetekről Tahitira költöztek, megindult a helyi üzleti és szolgáltatási szektor gazdasági növekedése és az addig elszigetelt szigetlakók fogyasztói társadalommá váltak.

Fauna és flóra

A növényzet gazdagsága és mámorító, egzotikus illata mindig elvarázsolja a turistákat. A régi tengerészek hamarabb megérezték ezt az édes illatot a levegőben, mint ahogy a sziget a látómezőjükbe került. Az egyik legjellegzetesebb virág a polinéziai virágok királynője. A tiszta, édes illatú „Tahiti tiare” minden kertben megtalálható. A nők a hajukat díszítik vele, valamint vidám virágfüzért készítenek belőle. A színes virágok a fényes színek széles választékában bővelkednek egész évben. Az esti levegőben a ylang-ylang erőteljes illata keveredik a jázmin és a frangipani fa finom, kellemes leheletével. A Marquesas szigetek lakói szakértők a parfüm varázslatos erejének felhasználásában; aromás csokrokat készítenek és bedörzsölik a bőrüket illatosított santal monoi-val. A meleg déli tenger az egyik rendkívüli előnye Tahitinek és szigeteinek.

A tengeri élővilág ugyanolyan változatos, mint a szigetvilág földrajza. Gyakori látvány a pillangó hal, az angyal hal és a bohóchal rajok vidám játéka a korallok körül, melyet az óriás rája varázslatos mozgása kísér. Ezek a látnivalók csak a bevezetői az izgalmas kalandozásoknak: búvárkodás a cápák között, egy barracuda halraj felejthetetlen látványa, vagy bálnákkal való találkozás az Austral szigeteknél nagyszerű és páratlan élményt nyújtanak az ideutazók számára.

Igazgyöngyök

Igaz gyöngyök

Időtlen idők óta a déli tenger meleg vize ad otthont egy csodának, a „Pinctada Margaritifera Cumingli”-nak, amely nevét attól a biológustól kapta, aki 1820-ban felfedezte. Ez a csoda az igazgyöngy, mely természetes színárnyalatának forrása a kivételesen tiszta vizű környezet. A tahiti gyöngyök az elegancia és a szépség szimbólumává váltak az egész világon. A tökéletesen gömbölyű, vagy megnyúlt, barokk vagy modern, szivárvány zöld színű, burgundy, óceán kék, arany, rózsaszín vagy egyszerű hold szürke színű gyöngyök fémes csillogással ragyognak, könnyen megbabonázva az érzékszerveket. Az idelátogatók többsége szeretne szuvenírként hazavinni magával egyet, az itt töltött felejthetetlen pillanatok emlékeként.

Minden nő rejteget egy titkos vágyat, hogy övé legyen Tahiti gyöngyszeme, a gyöngy, egy ékszer a csodás éjszakából, a varázslat, a vágy és a tökéletesség szimbólumának érintésével.

Tetoválás és tánc

Tánc

Európai hajósok és tengerészek terjesztették el a tetoválást Tahitin és szigetein a 18. században. Noha a misszionáriusok tiltották, soha nem tűnt el teljesen. A ma’ohu kultúra részeként a polinéziai tetoválás túlnyomórészt fekete szín használatát részesíti előnyben színessel szembe. Geometriai formák, növények, állatok és más szimbólumok ihlették a mintákat. Nők és férfiak egyaránt viselik a tetoválást, mint testdekorációt, melynek lényege, hogy látható helyen legyen, szemben a nyugati „mindent elrejteni” szemléletmóddal. Néhány évvel később a különösen tehetséges fiatalok új generációja átköltözött Tahiti-re, ahol eredményeik egyre nagyobb sikereket értek el.

A tahiti táncot az erő és a bűbáj, a művészi szépség jellemzi, mely nemcsak a turisták számára előadott szerepjáték, hanem még mindig egy olyan alkotóelem, amely erősíti a társadalmi összetartozást. A fő attrakció a Heiva i Tahiti, a júliusi ünnepségek, amelyen rengeteg tánccsoport verseng egymással. A tetoválást és tahiti táncokat túl erotikusnak tartották a misszionáriusok, a 20. század elejéig tiltották.

Gasztronómia

A bőséges étkezés az egyik legerősebb komponense az élet élvezetének, a zene és a tánc mellett. A gyümölcskenyérfa legendás gyümölcse, a különböző fajtájú banánok, az utolérhetetlen narancs, és a gumók sokféle fajtája képezik az alapját a sziget konyhájának. A papayához, a mangóhoz, az ananászhoz, a görögdinnyéhez, a grapefruithoz és a limehoz csak egy kis vaníliás cukrot kell hozzáadni, és kész a legízletesebb gyümölcssaláta. Fenséges! Nem szükséges bemutatni a tahitiaiaknak a marinált halat sem. A lime juice-ban és kókusz tejben áztatott marinált tonhal hírneve bejárta az egész világot. A lagúnákban tartott piknikek jó alkalmat teremtenek a tábortűz gyújtásra, és a frissen fogott hal megsütésére. Halak bőséges sokasága és választéka megtalálható az éttermek napi menüjében, melyeket nagyra értékelnek az igazi ínyencek.

Nászéjszaka

Ez a romantikus és szenvedélyes sziget a világ végén az Éden Kertet, a gyönyörök kertjét tárja fel. Messze a szmoggal teli, gyorsított iramú városoktól, a tiszta kék ég és az áttetsző meleg vizű tenger horizontjában, ahol a szellő simogatása és a hullámok szüntelen mozgása gyengéden hintáztatja a pálmafákat a legideálisabb hely a szerelem beteljesülésére. A párok egy páratlan, lenyűgöző környezetben élvezhetik a mézeshetek gyönyöreit, ahol a reggelit kenukról szervírozzák, és amelynek elfogyasztását a lagúnába benyúló teraszon élvezhetik.  Az együtt töltött évek ünneplését meghittebbé varázsolja a dalok, a táncok és a kellemes illatú virágok között eltöltött idő. Minden összevág, hogy felejthetetlenné tegyék ezeket a pillanatokat és maradandó boldogságot szerezzenek.