Menü
Orosei Öböl

Orosei öböl

Orosei Öböl

Dorgali

A régió turista- és népi kézművesipar központja, innen a délebbre fekvő, elszigetelt csodálatos öblöket csak bárkával vagy a hegyet megjárva hosszú túra után közelíthetjük meg. Az antik eredetű település fontos földrajzi pozícióban helyezkedik el, ugyanis lezárja a sziget belseje felé vezető utat. Körülötte számtalan archeológiai és természeti szépség található, mint például a Tomba dei Giganti óriások sírja, mely a nuraghe kori közösség egyik temetkezési formája. Ezen kívül számos nuraghét és sok helyen mellettük korabeli település maradványait is feltárták, ezeket a tudósok szerkezetük és nagyságuk szerint a városok elődeinek tartják. A környéken feltárt tárgyakat az Archeológiai Múzeumban lehet megtekinteni.

Orosei-öböl Szardíniai nyaralás

A turizmus és a népi kézműves iparon kívül híres a borászata is. Egyik legnevesebb kellemes ízű bora a rozé Filieri.

Tengerpartja Cala Gonone, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk az Orosei öbölre a fehér sziklák és a mediterrán növényzet között. Az öböl talán az egyik legszebb és legérintetlenebb vadregényes partja Szardíniának, de az egész Mediterrán- medencének is. Ezt főleg a magas szikláknak és nehéz megközelíthetőségének köszönheti. Itt található a leghosszabb lakatlan partszakasz is. Innen a környék lélegzetelállító szépségű tájait járhatjuk be, folyók torkolatait, hasadékokat, sziklákat, barlangokat és nem utolsó sorban a világ legszebb eldugott aranyszínű vagy vakítóan fehér homokos öbleit fedezhetjük fel.

Orosei-öböl Szardíniai nyaralás

Orosei

A környék egyik legnagyobb települése, centruma megőrizte eredeti formáját, változatlan állapotban láthatóak a gazdag birtokosok és kereskedők házai a XIX. századból, ugyanúgy, mint a spanyol stílusú templomai, pisai tornya és a korabeli börtön. Orosei a középkorban a Gallura királysághoz tartozott, fontos kereskedelmi központ volt, ma fontos turisztikai centrum tengerparti üdülőövezettel és stranddal, körülötte egymással versengő csodálatosan szép partszakaszokkal és természeti szépségekkel. Ilyen például a Cedro- folyó torkolatánál található Bidderosa Természeti Oázis, ahová egyszerre csak meghatározott mennyiségű látogató léphet be. A folyó partján található a Tengeri Szent Mária templom, amely az egyik színhelye a látványos Tengeri Szent Mária ünnepnek. Ennek alkalmával feldíszített bárkákkal körmenetként eveznek fel a Cedro folyón és viszik a Madonna szobrát a településig.

A tengerparti úton szebbnél szebb öblöket, partszakaszokat találunk, amiket vörös gránit sziklák tagolnak. Itt található a Sa Curcurica nevet viselő mocsár, amely talán az egyik legszebb lápvidék a szigeten, körbe domboldallal, vörös gránit sziklákkal szegélyezve.

Orosei-öböl Szardíniai nyaralás

Nuoro megye

Nuoro megye lakossága elsősorban mezőgazdasággal és főképp állattenyésztéssel foglalkozik, de a kézművesipar és a hagyományok ápolása is fontos szerepet tölt be a gazdasági és a kulturális életben és talán itt a legerősebb Szardínián. A megye területileg Szardínia keleti részén fekszik, de egy sávon átnyúlik a nyugati partokig, így válaszvonalat alkot az északi Sassari megye és a délebbre fekvő Oristano és Cagliari megye között. Nagyrészt hegyes, vadregényes táj, ami megőrizte érintetlenségét és ez adja különös szépségét. Közepét a Gennargentu-hegység foglalja el Szardínia legmagasabb csúcsával, keleti tengerpartjának egyetlen öble az Orosei-öböl.

Orosei-öböl Szardíniai nyaralás

Nuoro város a megye központja, mely egy 546 m magas Ortobene gránitszikla fennsíkon fekszik, a Gennargentu- hegységtől északra. A gránit kőtömbből vagy kisebb kövekből és agyagból épített házakat a Korzó Garibaldin találjuk meg, a város végén az 1957-ben épített Néprajzi Múzeum található, melynek modern épülete Szardíniát szimbolizálja. Termeiben gyönyörű népviseleti ruhák, kézzel szőtt szőnyegek, tipikus szárd arany ékszerek, valamint szárd kenyér és édesség is megtekinthető. Külön teremben mutatják be a farsangi maskarákat, emellett az épület otthont ad Szardínia népi hagyományainak és népviseletének kutatásával foglalkozó Istituto Superiore Regionale Etnografico-nak is.

Orosei-öböl Szardíniai nyaralás

Oristano megye

Szardínia nyugati felének közepén terül el, északról és keletről Nuoro megye határolja, délről Cagliari megyével határos. Legnagyobb részét dombos vidék borítja, legmagasabb pontja a Ferru-hegy 1050 méter, amíg a Campidano síkság egészen Oristano városáig benyúlik. Mocsarakban, folyókban igen gazdag, legnagyobb folyója a Tirso, aminek felduzzasztásával alakították ki az Omodeo víztárolót. A folyó végül a megye fővárosa mellett ömlik az Oristano-öbölbe.

Gazdaságára leginkább a pásztorkodás és az igen fejlett mezőgazdaság jellemző, a Mussolini által alapított Arborea ma tejtermékeiről és zöldség, gyümölcs ültetvényeiről híres. Talán az egyetlen megye, ami nem küszködik vízhiánnyal, ennek köszönhetően területén nagy kiterjedésű rizs ültetvény húzódik.

Orosei-öböl Szardíniai nyaralás

Oristano mellett halad el a sziget legfontosabb útvonala, a 131-es gyorsforgalmi út, és a Cagliarit Sassarival összekötő vasútvonal is áthalad a városon. Vasútállomását az 1860-as években építették. Földrajzi helyzetéből következően csak indusztriai, teherszállító kikötővel és kisebb turistakikötőkkel rendelkezik, utas és komphajó itt nem köt ki.

A megye központja Oristano városa, mely a legnagyobb ünnepéről, a karnevál idején tartott Sartiglia lovasversenyről híres. Az ünnep korabeli kosztümös felvonulással kezdődik, majd a lovasok versenye követi, ahol lovon vágtában egy függő csillagot kell megszerezni, a közepén lévő lyukba találva a karddal. Végül kosztümös lovas akrobata verseny zárja az ünnepet. A verseny előtt a lovasok felöltöztetése évszázados hagyományok alapján történik. Lábuk nem érheti a talajt, egy erre hivatott asztal tetején öltöztetik és készítik fel őket a versenyre, és innen emelik fel őket a lovuk nyergébe. A lovasok végig a felvonulás és a verseny ideje alatt különleges, fehér álarcot hordanak és a lovak is virágokkal gazdagon díszített szerszámokat viselnek.

Orosei-öböl Szardíniai nyaralás