Menü
Szardínia varázslatos szigete

Szardínia varázslatos szigete

Szardínia varázslatos szigete

Szardínia

Szardínia egy különleges sziget, amely bővelkedik látnivalókban, kirándulóhelyekben és kulturális látnivalókban egyaránt. Egyszerre fürdőzhetnek Európa legszebb partszakaszain, tehetnek élmény dús szigettúrákat, valamint felejthetetlen hajókirándulásokban lehet részük. Az egyedülálló Giara fennsíkon sétálgatva találkozhatunk vadlovakkal, amelyek Európában itt találhatóak természetes környezetükben szabadon.

Szardínia az olasz félszigettől 180 km-re, Korzikától 11 km-re, az afrikai partoktól pedig 190 km-re található. 24.090 m2 területével a Földközi-tenger nyugati medencéjének második legnagyobb szigete Szicília után. Területe magába foglalja az apró szigeteket is: La Maddalena, Caprera, San Pietro-szigete, San Antioco. Összesen 1850 km hosszú tengerpartja a szebbnél szebb homokos öblök váltakozó sora; smaragdzöld és türkizkék színekben pompázó kristálytiszta tenger, hófehér homokos tengerpartok – és mindez Európában, elérhető távolságban megtalálható. Szardínia kiemelkedő jelentőségű építményei a Világörökség részét képező nuraghék, melyek egy egyedülálló, nálunk meg nem ismert civilizációt képviselnek a megalit korból. A nuraghe nem más, mint csonkolt, kúpalakú erődítmény, melyet óriási bazalt kövek egymásra helyezésével építettek egyre szűkölő, koncentrikus körök formájában száraz technikával, majd tetejét a görög építészetből már ismert tholosz kupolával fedték be.

Szardínia éghajlata mediterrán, tavasszal 15-20°C, nyáron 30-35°C, ősszel 25-28°C, a tengervíz májusban 19°C, júniusban 22-23°C, július, augusztus és szeptember hónapokban pedig 25-26°C.

Legszebb strandok Szardínián

legszebb_strandok

Costa Smeralda, azaz Smaragd- part, Szardínia világhírű, 55 km hosszan elterülő partszakasza a sziget észak-keleti részén fekszik Olbia és Palau között. E tájon utazva csodálatos kép tárul a turista elé. Kristálytiszta, smaragdzöld tengervíz, luxus szállodák, háttérben a Maddalena sziget csoporttal. A környék mai arculatát Aga kánnak köszönheti, aki 35 évvel ezelőtt felfedezte az addig ismeretlen területet és befektetésként hatalmas szállodahálózatot építtetett. Két központja van: Baja Sardinia és Porto Cervo. A tengerpart hófehér homokkal és gránitsziklákkal egészíti ki a képet.

La Maddalena a szigetvilág legnagyobb szigete a maga 45 km hosszú partvidékével. Egyetlen, félig beépült, Guardia Vecchia hegy lejtőin lévő falucska Cala Gavetta és Cala di Chiesa szigetek között fekszik. Guarda Vecchia a 146 méteres magasságával a legmagasabb pontja a szigeten végighúzódó hegyláncnak. Az egész Szardínián végighúzódó gyönyörű panorámájú autóút lehetővé teszi, hogy Maddalena partvidékének legszebb helyei könnyen elérhetővé váljanak. Emellett nem elhanyagolható az a tény, hogy az útról pompás kilátás nyílik Corsica, a közeli Caprera és a kisebb szigetek partjaira is. 1996-ban az egész Maddalena szigetcsoportot Nemzeti Parkká nyilvánították, megőrizve ezt a ritka, természeti környezetet.

Isola Spargi a szigetvilág kisebb szigetei közül talán a legszebb. Legmagasabb pontja a Colle Guardia Prepost (155 m) melynek teljes összképe kifejezetten durva, hatalmas és vad benyomást kelt. A tengerpart magas, gyönyörű sziklás gránit alakzatokkal emelkedik ki a sziget hűvös vizéből. A nagyon finom homokos part, a leírhatatlan, áttetsző színű tengervíz és a gránit hegyoldalakat sűrűn fedő növényzet különösen látványos jellegzetességet ad az öbölnek. A legszebb tengerpart az északi parton a Cala Corsara, a keleti parton Cala Soraia, Cala Granara és Cala Conneri. A nyugati partot inkább gránit hegycsoportok és meredek partszegélyek jellemzik, melyeket a természet alakított ki. A szigetet főleg a nyári szezon alatt Palau-ból, Santa Teresa-ból és La Maddalena-ból érkező turisták lepik el.

La Pelosa Beach (Észak Szardínia) Sassari és egyben a sziget egyik legszebb tengerpartja. A fehér homokos part, a szél formálta csodálatos alakzatú homokbuckák és a környező sötét sziklafalak jellemzik a területet. Az itt lévő falut Asinarát a helyi lakosok alapították, mely sokáig elzárt börtönsziget volt. A lágy pasztellszínűre bevakolt, nyeregtetejű házak megőrizték a tengeri falu változatlan ókori hangulatát.

Isola Rossa Szardínia északi részén, Golfo Arancitól 95 km-re található Isola Rossa, azaz a Vörös Sziget, mely Szardínia egyik idegenforgalmi központja. Partszakaszait homokos öblök, vörös gránitsziklák, smaragdzöld tengervíz jellemzi. A falu központja a nyári szezon alatt a partszakasz ellenállhatatlan bája miatt nyüzsgő.

Costa di Cala Luna – Orosei öböl; vadregényes, tengerparti ösvények, gyönyörű természeti kulisszák veszik körül Cala Luna pompás öblét. Leánder ligetekkel övezett homokos partja, a függőleges sziklafalak aljában nyíló hatalmas tengerparti barlangok felfedezése teszik látványossá.

Costa de Cala Sisine – Orosei öböl; fehér sziklás partjainál kisebb-nagyobb öblöket találunk, melynek barlangjai szabad bejárást biztosítanak a tengerszint felett és alatt. A tenger mélysége győnyőrű azúrkék színt ad a kristálytiszta tengervíznek. Noha a környező vidék különbözik Cala Lunától, vonzerejéből ennek ellenére semmit sem veszít.

Cala Goloritze – Orosei öböl; kihagyhatatlan szardíniai kirándulásaink közül. E partszakasz különleges látványa köszönhető az erdős terület által övezett, mintegy 30m átmérőjű hasadékának, valamint 180 méteres magasságig nyúló szikláinak. Lenyűgöző strandja kétféle módon közelíthető meg; csónakot bérelve, vagy gyalogtúrával. Vállalkozó szelleműeknek ajánljuk a gyalogtúrát, hiszen útjuk során a táj természeti szépségeiben gyönyörködhetnek. Cala Gorlitze szikláinál lehetőség van sziklamászásra is.

Costa di Cala Mariolu – Orosei öböl; hatalmas tengerpartjának mentén óriási szikla szirtek húzódnak végig. Néhány száz méterrel előtte található a Grotta del Fico nevű barlang, melynek két bejárata van. Az egyik egy víz alatti bejárat a másik, fölötte, a sziklafalba van vájva. Ez a barlang főleg a ritka fajta fókáknak nyújt menedéket. Cala Mariolu öblének legészakibb része elszigetelt és a szárazföldről nem megközelíthető, de szépsége és hírneve még így is vetekszik más frekventált tengerparti helyekkel, mint például Cala Luna partjával. A víz sekélysége és tisztasága türkizkék árnyalatokkal ajándékozza meg, mely kétségtelenül gyönyörű hatást ér el.

Spiagge di Chia – Dél Szardínia; a csodálatos déli partvidéken található Chia apró tengerpartja, mely a mai napig őrzi érintetlenségét és eredeti formáját. A fő építkezések a tőle nyugatra eső területeken zajlódtak le, mialatt az ófalu látképét még mindig az újabb és újabb villák megjelenése alakítja át. Az itt található hegycsúcs tetejéről, ahol Chia tornya is áll, gyönyörő kilátás tárul Chia tengerpartjára és Cardulinu szigetére. A sziget gyalogosan könnyen elérhető, melynek aranyszínű, homokos tengerpartját smaragzöld színű, áttetsző, kristálytiszta víz mos.

Villasimius – a Mediterrán térség egyik gyöngyszeme, Cagliari kikötőjétől 40 percre, a reptértől 50 percre. Napfény, aranyhomokú tengerpart, szélformázta bizarr formájú gránitkövek teszik igazi különlegességé ezt a vidéket. Egy vad paradicsom, ahol a levegőben mirtusz, rozmaring, mastixfa és rekettye illata száll. A vízi sportok kedvelői még búvárklubot is találnak. Villasimiusból hangulatos hajókirándulások tehetők a közeli lakatlan szigetekre egy hagyományos fa vitorlással.

Szardíniai gasztronómia

Gasztronómia

A szárd konyha merőben más, mint az olasz, akkor is, ha az étlapon történetesen szerepel a pizza és a spagetti. A pásztoroknak, parasztoknak és halászoknak az ételek és az étkezés terén is megvannak a saját hagyományaik. A kenyér jellege és formája például faluról falura változik. A kenyér a fő élelmiszer, megelőzve a metélt tésztát. A pásztorok lakta falvakban, ahol még sok családban otthon sütik a kenyeret, fordul elő a hártyavékonyságú ropogós lepénykenyér, amelyet a szárdok pani carasaunak vagy pani pistocccunak neveznek, az olaszok viszont carta di musicának, azaz kottapapírnak. A szárdok szívesen tartják egy szemvillanásra hideg folyó víz alá, vigyázva, nehogy megpuhuljon, a belsejének ugyanis ropogósnak kell lennie.

A természetes, hamisíthatatlan alapanyagokból készülő ősi ételek íze kevés fűszerrel keveredik, jobban szeretik érezni mindennek a saját ízét. Megyénként és földrajzi területekként változnak az egyes gasztronómiai szokások a táj sajátosságainak megfelelően, de mindenhol egyformán ünnepi eledelként tartják a roston sült szopós bárányt és kismalacot, ami egy hónaposnál öregebb nem lehet. Ilyen fiatal állatot itthon, de még az olasz félszigeten sem szívesen áldoznak fel az asztal örömeiért.

Ünnepekkor és vasárnaponként nagy banketteket tartanak a szabad ég alatt, az erdőt betölti a malac- és báránypecsenye ínycsiklandó illata. A sütés szertartására az idősebbek ügyelnek, hogy a malac bőre aranysárga és kellően ropogós legyen, a hús pedig szaftos és illatos. Utóbbiról a sütéshez mellékelt boróka, mirtusz- és rozmaringgallyak gondoskodnak.

Közkedveltek a tengeri ételek, a spagetti langusztával, a cassola halászlé, mindenféle kagyló, rák, polip, tintahal és egyéb tengeri herkentyű paradicsommártással. Mellettük érdemes megkóstolni a maloreddus és a fregula – töltött tésztafélék kisütve, valamint a különböző rostonsülteket, vadasokat.

A tengeri gyümölcsök közül említésre méltó még a tengeri sün, ennek télen a benne lévő édeskés vöröses vagy sárgás tojásait fogyasztják nyersen vagy spagettivel.

Sajtokból is minden fajta létezik, a krémszerűen kenhetőktől a kőkemény fajtákig, ezek többnyire juhsajtok. A klasszikus fiore sardo tömör juhsajt, amelyet legkevesebb hat hónapig kell raktározni, ha tovább tartják, akkor a kőre emlékeztet, és legfeljebb reszelni lehet. Különféle erős és enyhe sajtok is megtalálhatók, ide tartozik: a dolce sardo, ami egy enyhe kenhető sajt tehéntejből, és a ricotta, ami egy túrószerű sajt, s legjobb, ha juhtejből készül.

Az egész szigeten termesztenek nálunk különlegesnek tűnő zöldségeket, mint például a carciofi – articsóka, annak is az ízesebb, tövises szárd fajtáját, megpucolva a belsejét nyersen, sütve és főzve is fogyasztják. A sedano a petrezselyem változata, és nyersen salátának fogyasztják a szárának egy részét. A finocchi ánizs ízű, szintén salátának és ízesítésre használt zöldség.

Az édességek is változnak helységről helységre. A legismertebbek: Formaggelle – sajttal vagy túrókrémmel töltött, Papassini: szárított gyümölccsel és ropogós tésztával készül, Sospiri: tojásfehérje cukorral kikeverve és kisütve, Torrone: tojásfehérje mézzel kikeverve és mandulával vagy dióval megszórva, Seadas vagy sebadas: olajban kisütött, ízesített sajttal töltött és mézzel megkent sütemény.

Italok – Szardínia

Az olaszok a könnyű, friss egy-két éves borokat fogyasztják nagyobb előszeretettel, de a novello-t, az éppen lefejtett újbort is nagyon szeretik. Szardínián a szőlőtermesztés egyes tudósok szerint már 1500 évvel a Római Birodalom előtt ismert volt, szinte mindenhol lehet találkozni szőlőültetvényekkel. Északon a leghíresebbek az algherói Sella Mosca, ami pár éve a Cinzano tulajdona a híres Zedda Piras mirtuszlikör-gyárral együtt, és a Santa Maria della Palma.

Neves boraik:

  • Terra bianca: könnyű fehérbor, halételek mellé ajánlott
  • Torbato: kicsit gázos, könnyű fehérbor
  • Le Bomarde: nehéz száraz vörösbor
  • Aragosta: könnyű rosé
  • Thaora: az Olbia melletti Monti helységben készült, könnyű, ízes rosé
  • Giogantino: vermentino típusú, nehéz, testes fehérbor, hasonló a tokaji borokhoz