2017-es újdonságok az Alpokban

Innerkrems

Ausztria és Olaszország

Innerkrems immár a Schönfeld-i pályákkal egybeépülve decembertől-áprilisig hóbiztos pályákkal és 50 km-es kompakt liftrendszerrel, 10 éves korig ingyenes síbérlettel várja a síelőket. A szülők így akár szállodai teraszukról is nyomon követhetik gyermekeiket, ahogyan kis csoportokban az oktatókat követve napról napra fejlődnek. Ha gyermeke most kezd ismerkedni a síelés rejtelmeivel Innerkrems a tökéletes választás!

Ski Amadé

Ausztria legnagyobb síparadicsoma, a Ski Amadé 5 kiemelt régiójában 270 modern lifttel és összesen 760 km-es hóbiztos pályával várja a havas sportok szerelmeseit. A digitalizálódás rohamléptekben folytatódik, és számos területen könnyíti meg az életünket. Modern és innovatív síszövetségként a Ski Amadé már évek óta követi ezt a trendet, ráadásul számos területen úttörőnek is számít. A hatalmas pályarengetegben való eligazodást ingyenes Wi-Fi és kiváló mobil applikáció, a Ski Amadé Guide segíti, mely az idei téli szezonra már kalóriaszámlálót is tartalmaz. Az applikációnak köszönhetően néhány adat megadásával a síelők könnyen eligazodhatnak, hogy mely pályák a legideálisabbak számukra, hol találnak Wi-Fi hotspot állomást és kit kell hívniuk, ha segítségre van szükségük. Megvehetik a síbérletet sorban állás nélkül és az applikáció automatikusan elmenti a megtett kilométereket és pályákat is. Ha mindez nem lenne elég, a kalandvágyók kipróbálhatják az egyedülálló okos síszemüveget is, melyen az idei tél újdonságaként már a sípálya-navigáció is elérhető.

Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

Az osztrák Alpok egyik fénypontja a „Sícirkusz” – Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn -, mely minden évben szenzációs koncert- és programsorozattal indítja a síszezont, 2016-ban december 2-11. között. A rock zene kedvelőit a Berg Festival várja, miközben „Fun unlimited“ szlogennel az érdeklődők egész nap ingyen tesztelhetik az új sí- és snowboard-modelleket, akiket a fárasztó nap után après-ski-partik és open-air-koncertek várnak. A sípályáktól kissé távolabb látványos motorosszán-verseny színesíti a programokat Hinterglemmben, mialatt Saalbachban pedig a már legendás „Rave on Snow“ egy hatalmas party zónává változtatja az egész falut – 48 órán át non-stop a legjobb elektronikus zene szól több mint 50 DJ-től.

A szórakoztató programok mellett a síelők örömére a sílift társaság jó néhány újdonsággal rukkolt elő az idei télre, melyből a legfontosabbak:

- a régi Schönleitenbahn kabinos felvonót modern 10 fős gondolakabinos liftekre cserélték, mellyel óránként 3200 síelőt tudnak a pályákhoz szállítani,

- Zwölferkogel-t és a Westgipfel lifteket új 10 fős kabinos lifttel kötötték össze,

- felújították a régi Oberschwarzachlift-et, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a téli sportok hódolói még inkább élvezhessék a kiváló sípályák nyújtotta örömöket.

dolo1

A Dolomitok a világ egyik legszebb hegyvidéke, az ég felé törekvő, mesébe illő hegycsúcsok és festői naplementék igazán elbűvölik az idelátogatókat. Kiváló adottságainak és felszereltségének köszönhetően november végétől késő áprilisig hóbiztos pályák várják a téli sportok kedvelőit. A síparadicsom leglátogatottabb részén, a Dolomitok négy leghíresebb völgyén és hágóján keresztülvezető Sella Ronda síkörhinta 4 sícentrumában számos újításra került sor 2016-ban:

- Alta Badia új víztározót kapott

- Arabba belvárosát az eddigi 500 m-es sétát kiváltva egy 8 üléses szupergyors ülőlifttel tudjuk átrepülni

- több sípályát kiszélesítettek és meghosszabbítottak

- Val di Fassa térségében a Pradel-Rodella kabinos liften már új panoráma kabinok szállítják az utasokat

- átalakították a Buffaure és a Carezza Snow Parkot

- új étterem nyílt a Laurin 1 kabinos lift felső állomásánál és a „Tschein” pályánál

- a Marmolada gleccseren 1. világháborús interaktív kiállítás várja a síelőket

- a Fassa völgyben pedig immáron új 100 fős kabinos lift köti össze az Alba-Vigo mesés síszafarit a Belvedere hágóval.

Aki különlegességre vágyik, annak az 1. világháború túraútvonalat ajánljuk, mely a Marmolada gleccser, Arabba és Cortina pályáit érintve kalauzolja végig az 1. világháború helyszínein, az Alba-Ciampac-Vigo di Fassa síszafari pedig élménydús rendszert biztosít a tempós lesiklás szerelmeseinek. Ha még nem fáradtak el, az utolsó lesiklással érdemes megvárni, míg az izzó napkorong lebukik a hatalmas sziklafalak mögött, ezzel megkoronázva az egész napos varázslatot.

dolo2

Madonna di Campiglio, a Brenta-Dolomitok központi fekvésű, méltán híres sícentruma büszkén őrzi az olasz Alpok „numero uno” címét. A síelőket 19 lift és Folgarida-Marilleva pályáival együtt több mint 120 km pálya, a snowboardosokat pedig funpark várja: van egy szabályos 80 méteres fél cső, valamint korlátok, ugratók. A freestyle kedvelői mellett a mélyhó-terepek szerelmesei is megtalálják itt a kedvükre való pályákat. Sífutók számára 22 kilométernyi futópályát gondoznak a környéken, minden nehézségi fokozatban, közülük a legszebb az 1.500 méter feletti magasságban elterülő Malghette körpálya.

A téli sportok hódolóit a 2016/2017 téli szezonban itt is számos újdonság várja:

- bővítették és meghosszabbították a Pradalago környéki pályákat (Zeledria, Fiocco di Neve, 5 Laghi, Graffer és Spinale Direttissima),

- további területeket tettek hóágyúzhatóvá, hogy biztosítsák a pályák kiváló minőségét egész szezonban,

- megnövelték a Boch ülőlift teherbírását,

- kibővítették a kezdőknek kialakított részt és a családi parkot Prá Rodont területén.

Az újdonságok végére egy rövid hójelentéssel készültünk: míg itthon még az őszi napsugarak melegét élvezhetjük, az ausztriai gleccserekre az első havazással már beköszöntött a síszezon. A korai síelők Mölltalon és Hintertuxon már most hódolhatnak szenvedélyüknek, a többi osztrák gleccser az elkövetkező hetekben vagy október első felében nyitja meg pályáit.