A legnépszerűbb strandok? Természetesen Szardínián!

cala_mariolu_-_baunei_-_autore_alessandro_pili_rsz

Szardínia strandok

Új nyár, új rangsor, egy biztos: a sziget strandjai mindig jelen vannak

A világ legszebb strandjainak dobogóján, domináns az olasz top 10-ben. A szardíniai strandok 2024-ben is bebiztosították a helyüket a szakmai weboldalak értékelései alapján. A világ 50 legjobb strandját díjazzák, amelyet ezer utazási szakértőből és influencerből álló zsűri választott ki, akik az ezüst éremmel a szardíniai keleti part egyik ékkövét, Cala Mariolut díjazták. Nem kevésbé fontos a TripAdvisor felhasználóinak elismerése: itt a sziget vezet az élen, négy partszakasszal a félsziget első 10 helyezettje között.

shutterstock_192489170_ogliastra_mariolu_gabriele_maltinti.jpg_resize

Cala Mariolu
Közvetlenül egy karibi tengerpart után, a második helyen ott van: Ispuligi de nìe, ismertebb nevén Cala Mariolu, Baunei és az Orosei-öböl gyöngyszeme. A világ 50 legjobb strandja szerint Cala Mariolu a második legjobb strand a világon, és a legszebb Európában. Lenyűgöző a tenger kék, azúrkék és smaragdzöld árnyalata, valamint a hópelyheknek tűnő, apró kavicsokból álló homokos part, lágy homokkal és rózsaszín kavicsokkal keverve. A környező sziklák 500 méterrel emelkednek ki egyenesen a tengerből: az öbölbe tengeren vagy gyalogtúrával juthatunk el sűrű, zöld mediterrán növényzeten keresztül.

calagoloritze.bauneifoto_marcello_chiodino

Cala Goloritzé
A világ legjobb 50-es listáján szereplő három olasz strand közül kettő Szardínián található. Mindkettő Bauneiben: a 19. helyen Cala Goloritzé. A strand mesés tájat kínál: egy szamóca erdő és egy tölgyes erdő, valamint két természeti adottság, a Perda Longa és a l’Aguglia, egy 100 méteres piramis között található. Bauneiből vagy a tengerparti falucskájából, Santa Maria Navarreseből autóval a Golgo-fennsíkig érünk el egy hosszú, de nem túl nehéz túrával.

ssk_54794767_tramont_ana_rsz

La Pelosa
Ikonikus hely, képeslapra illő tökéletes paradicsom a messzi észak-nyugaton. Nem újdonság, sőt szokásos, hogy a TripAdvisor 2024-es rangsorában a második helyen áll Olaszország legszebb strandjai között. A stintinói La Pelosa egy remekmű, amelyet finom és fehér homok, tiszta és nagyon sekély tengerfenék, több tíz méteren át, türkiz és kék tenger alkot, amely keveredik az éggel. A környéken található sok borókabokor emlékeztet arra, hogy a karibi környezet ellenére Szardínián tartózkodik. Előtte van egy kis sziget aragóniai toronnyal, amely La Pelosa szimbóluma.

shutterstock_223958545_s._teodoro_la_cinta_stefano_marinari

La Cinta
A híres turisztikai összefoglaló weboldalon Szardíniáé az első lépés a dobogón kívül: a San Teodoroi La Cinta a 4. helyen. Az észak-keleti partvidék és egész Szardínia egyik jelképe: 5 kilométer hosszú, finom, csillogó homoksáv, íves formájú, évszázados borókákkal borított dűnékkel, amely egy lagúnát választ el a tengertől. A La Cinta Punta Coda Cavallo védett tengeri területére néz, amely előtt Tavolara szigetének impozáns profilja emelkedik ki.

Cagliari, spiaggia Poetto

Poetto
Ha a TripAdvisor portálján a 7. hely a Cala Mariolué, a 10. helyet Európa egyik legnagyobb városi strandja foglalja el, amelynek nyolc kilométeres tengerpartja Cagliari és Quartu Sant’Elena között van. Poetto kötelező úti cél a fővárosba látogatók számára, nyáron és minden napsütéses napon az év többi részében, kötelező megálló a puha homok és a kék tenger élvezetéhez, kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz, sportoláshoz vagy akár csak egy kávészünet vagy egy aperitif a tengeri szellőben.