Dolomiti Superski – a wonderful dream

Síelés és síutak Olaszországban

12 sírégió ▪ 1.220km jelölt pálya ▪ 450 lift ▪ 28 snowpark ▪ 1 síbérlet

Idén is vár a Dolomitok, amely a fenti adottságok, a csipkés hegycsúcsok, a hangulatos völgyek és a gigászi pályarendszereknek köszönhetően minden síelő bakancslistáján előkelő helyen szerepel – adja át magát Ön is az inspiráló élménynek!

Egy felejthetetlen síeléshez a világ egyik legszebb téli „játszótere”, a Dolomitok hegycsoportja nyújt fantasztikus hátteret; csillogó csúcsok, szikrázóan kék ég és barackszínű naplemente… A modern és hóbiztos síparadicsomok a technológia és a lélegzetelállító panoráma tökéletes keverékei, így minden lehetőség adott az aktív sportolásra a klasszikus síeléstől kezdve a szűzhavas csúszásokon és a snowboardozáson át egészen a jégmászásig és a hótalpas túrázásig. Síelést követően számos program és esti szórakozási lehetőség áll rendelkezésre, a nap végén pedig a minőséget és harmóniát képviselő szállásaink egyikén hajthatják álomra fejüket.

A Dolomiti Superski 12 sírégión belül a hazánkból a legkönnyebben, nagyrészt autópályán megközelíthető 3 centrumot ajánljuk figyelmükbe; Cortina d’ Ampezzo, Val di Fassa és Marmolada-gleccser.

cortt1

Cortina d´Ampezzo a Dolomitok legismertebb síterülete, az egykori olimpia-helyszín az osztrák határ közelében, hazánkhoz mindössze 650 kilométeres távolságra található. Páratlanul szép fekvése miatt a “Dolomitok királynőjének” is nevezik. A település múltja évezredekre nyúlik vissza, de mindenekelőtt a pezsgő légkör, a vásárlási lehetőségek, az elegáns éttermek-hotelek és a téli- nyári sport lehetőségek csábítják ide a vendégeket a világ minden tájáról. Különösen a téli sport kedvelőinek kedvez, hiszen már az 1950-es évektől kedvelt síparadicsom. Az olimpiáról és az évente itt megrendezésre kerülő sí és bob kupafutamokról híres központ meghatározó jelentőségű sífellegvár a Dolomitok szívében a Sella Ronda síszafari szomszédságában, mely a Falzerego hágón keresztül könnyen elérhető. 140 kilométeres pályarendszerét 52 modern sílift és 4 centrum szolgálja ki 3.000 méteres átlagos magasságig. Faloria-Cristallo-Mietres valamint Misurina a családosok kedvencei, Tofana a sportosabb stílus képviselője, a túrázókat pedig Lagazuoi-5 Torri csábítja 7 kilométeres varázslatos pályájával, megfagyott vízesések árnyékában. A lesiklás Alta Badia-ban ér véget, ahol lovasszánok várják a síelőket és kiengedett kötélen húzzák be őket az első településig. Síelés után is további számos téli szórakozási lehetőség kínálkozik: többek között hórafting, hótaposó túra vagy bobozás az olimpiai pályán.

cort2

Emlékszik még, amikor ámuldozva nézte a kultikus Cliffhanger című filmben az óriási, hófödte hegycsúcsokat és azt kívánta, bárcsak Ön is részese lehetne az izgalmaknak? Szerencsére nem kell Hollywoodig menni az élményért, hiszen a legendás filmet nem máshol, mint Val di Fassa régióban forgatták, de kalandozott már itt James Bond is. Sokak szerint Val di Fassa nem csupán a Dolomitok, de talán a világ egyik leglátványosabb völgye. Szálláshelyeinkről könnyedén csatlakozhatunk a Sella Ronda síszafari pályarendszeréhez, így 600km-es összefüggő pályarendszer áll rendelkezésre. Besíelhetjük Canazei vagy Belvedere lejtőit anélkül, hogy autóba kellene ülnünk. Kellemes kirándulást ígér a Pordoi-kilátó  és nem érdemes kihagyni a közeli Marmolada gleccsersíközpontot sem. Az Alba, Campitello, Vigo, Pozza di Fassa és Passo Costalunga által fémjelzett síterület további 170km jelölt pályával rendelkezik. A régió családok számára is ideális, elegáns szállások, jó infrastruktúra és szép hegyi környezet várja a síelni vágyókat.

cort3

Akár családostól érkezünk ide, akár kalandot keresők vagyunk, itt biztosan megtaláljuk a számításainkat! A kezdőknek jobbnál jobb tanuló pályák állnak rendelkezésre, míg a rutinosak freestyle-sípályákon, illetve a snowboardosoknak kialakított, ugratókkal tarkított utakon is kipróbálhatják magukat. Ha a csodás Dolomitokat választjuk, nem érdemes kihagynunk a Marmolada-gleccsert sem, mely az Arrabba-Marmolada sírégió egyik ékköve! Ide a három szakaszban induló sífelvonón élvezhetjük a lenyűgöző utat, mely 3270 méteres magasságig visz fel. Érdemes eljutnunk legalább a középső állomásig, hiszen itt fekszik a világ egyik legszebb sípályája, melyet 12 kilométeren át csodálhatunk, a síbérletünk pedig természetesen ide is érvényes.

cort4

A sícentrumokat összekapcsoló világhírű síkörhinta a Sella Ronda, mely a Dolomitok négy leghíresebb völgyén és azonos számú hágóján keresztülvezetve egy összefüggő, 40 kilométeres pályarendszert alkot. Ezt egy közepes tudású síelő 4-5 óra alatt képes teljesíteni anélkül, hogy léceit le kellene csatolnia. A 360 fokot átfogó látkép, és a sípályák mentén tucatszám felállított büfék által kínált ínyencségek miatt az ember legszívesebben az egész napot ezzel a vándorlással töltené. A liftek 16.30-kor zárnak, ezért az utolsó felmenetelnek még ez előtt az időpont előtt meg kell történnie. Sokan várnak az utolsó lesiklással a naplementéig, amikor a világító vörös napkorong égő lángnyelvei bevonják a Dolomitok sziklafalait.

cort5

Aki járt már itt síelni az tudja miről beszélünk, aki még nem síelt annak pedig kihagyhatatlan élményeket tartogat ez az olaszországi síterület…tekintse meg ajánlatainkat most és fedezze fel Ön is e mesebeli síparadicsomot!