Miért pont Szardínia?

Szardínia vonzereje évről-évre egyre nagyobb a turisták körében. A Földközi-tenger második legnagyobb szigete, alig 200 km-re található Olaszország partjaitól, mégis olyan, mintha egy másik kontinensre érkeznénk. A szigeten olyan tengerpartokat fedezhetünk fel, amelyekért mások egészen a tengerentúlra repülnek. Szardínia Budapestről direkt járattal mindössze 2 óra alatt elérhető; az északi területen szebbnél szebb partok váltják egymást, homokos öblök, vörös gránitsziklák és smaragdzöld tengervíz – ide utazva csodálatos kép tárul a nyaralók elé, jobbnál jobb szállodák, családi és gyermekkedvezménnyel igénybe vehető ajánlatok elérhetőek.

 

Tapasztalatunk és utas visszajelzések alapján is elmondhatjuk, hogy idén nyáron még az eddigieknél is nehezebb biztonságos úti célt választani, egyre inkább leszűkülnek a lehetőségek. Szardínia esetében örömmel mondhatjuk, hogy abszolút biztonságos úti cél; nyugalom és maximális kikapcsolódás várja az ide látogatókat.

Kedvcsináló összeállításunkban összegyűjtöttünk még néhány érdekességet:

1. Legendás strandok Észak- és Kelet Szardínián

Mivel is kezdhetnék a felsorolást mint a legnagyobb attrakcióval, a tengerpartokkal; kevés olyan nyaraló desztináció létezik, ahol mesés tengerpartok, kihívásokat tartogató felfedező programok, homokdűnés hosszan elterülő vadregényes partszakaszok elérhetőek. Itt valóban mindenki megtalálja a számításait, akár pihenésre, felfedezésre, vagy csak egy kis saját öbölre vágyik, ugyanis az sem ritka, hogy olyan partokhoz jutunk, amelyek csak ránk várnak, távol a tömegturizmustól. Nem véletlen, hogy a világ legszebb strandjainak összehasonlításakor a listán gyakran szerepel a méltán híres Costa Smeraldán a Li Coggi Beach és Cala di Volpe, valamint az Orosei öbölnél található CalaGonone, de vegyük sorra mindet;

La Maddalena szigetcsoport – hajókirándulások, egyedülálló partszakaszok, rózsaszín part

A sziget észak-keleti részén található szigetcsoport 5 nagyobb szigetből áll, részét képezi a Caprera sziget is, ahol Garibaldi élete utolsó éveit töltötte, valamint a Spiaggia Rosa, azaz a rózsaszín part, amely nevét a világon egyedülálló rózsaszín homokjának köszönheti. Hajóindulás Palau vagy Santa Teresa di Gallura kikötőjéből reggel, majd visszaérkezés a délutáni órákban. Az út során megismerhetik a Földközi tenger híres és védett Tengeri Nemzeti Parkját, a Maddalena szigetcsoportot, fürdéssel, búvárkodással egybekötve. Ebéd lehetőség a fedélzeten (tenger gyümölcsi, szárd sajtok, kenyér stb.). Lehetőség van normál áthajózásra is – La Maddalena hangulatos kis város, szűk utcácskákkal és macskaköves terekkel, kis üzletekkel, éttermekkel. Egy hídon keresztül lehet átjutni Caprera szigetre is (kerékpár, robogó, vagy autó), valamint bármelyik kis öbölben lehetőség van fürdőzni.

Costa Smeralda – 55km-en elhúzódó fehérhomokos Smaragd part

Costa Smeralda nem véletlen a sztárok és a csillogás hazája, ahol nem ritka, hogy lesifotósok követik a jachtjaikon relaxáló hírességeket. A partszakasz körülbelül a 60-as években került fel a milliomosok trendi nyaralóhelyei közé, azóta sokak számára elérhetővé vált, de megtartva természeti- és kiemelt adottságait. Porto Cervo és Porto Rotondo által határolt 55km-es fehérhomokos partszakaszon, a smaragdzöld tengervízben megismételhetetlen a fürdőzés vagy motorcsónakázás. Porto Cervo kikötője pedig a Mediterrán-medencében a legnagyobb, hatalmas mesebeli yachtokkal és vitorlás hajókkal van tele. Északon emellett szigettúrák, Nuraghék megtekintése, Nettuno cseppkőbarlang látogatása javasolt.

x-default

Orosei öböl – a sziget keleti részén

Nem szabad kihagyni a sziget keleti részén eldugott Golfo di Orosei-t, ahol a szárazföldről elérhetetlen kis partokat tudják felderíteni, motorcsónakkal, kajakon, vagy kisebb kiránduló hajók alkalmával. Az antik eredetű település fontos földrajzi pozícióban helyezkedik el, körülötte számtalan archeológiai és természeti szépség található. Az elszigetelt csodálatos tengerpart neve Cala Gonone, ahonnan csodálatos panoráma tárul az öbölre a fehér sziklák és a mediterrán növényzet között. Ez az öböl az egyik legszebb vadregényes partja Szardíniának. Innen a környék lélegzetelállító szépségű tájait járhatjuk be, folyók torkolatait, hasadékokat, sziklákat, barlangokat és nem utolsó sorban a világ legszebb eldugott aranyszínű vagy vakítóan fehér homokos öbleit fedezhetjük fel.

2. Dél Szardínia paradicsomi világa – Chia és Villasimius

Napfény, aranyhomokos tengerpart és szélformázta bizarr formájú gránitkövek teszik igazi különlegességgé a sziget ezen részét. A csodálatos déli partvidéken található Chia apró tengerpartja is, mely a mai napig őrzi érintetlenségét. Az itt található hegycsúcs tetejéről, ahol Chia tornya is áll, gyönyörű kilátás tárul a vadregényes tengerpartra és Cardulinu szigetére. A sziget gyalogosan könnyen elérhető, melynek tengerpartját smaragdzöld, áttetsző, kristálytiszta víz mossa.

A közelben rengeteg érdekes látnivaló van, mint például a 10 km-re található Santa Margherita di Pula fürdőhely, mely történelmi látványosság is egyben. Itt találhatjuk még Nora romjait, mely Szardínia legősibb városa volt. Chia körzete örvendhet talán a legnagyobb hírnévnek dél Szardínia szigetén, s ezt a hírnevet köszönheti a tiszta, áttetsző tengervíznek, a megjelenő színeknek és a csodálatos homok dűnéknek. Ezek a dolgok teszik olyan vaddá és varázslatosan széppé a helyet. Villasimius a Mediterrán térség egyik gyöngyszeme, egy vad paradicsom, ahol a levegőben mirtusz, rozmaring, mastixfa és rekettye illata száll. A vízi sportok kedvelői még búvárklubot is találnak. A környéken hangulatos hajókirándulások tehetők, egy hagyományos fa vitorlással a közeli lakatlan szigetekre.

chiaa

3. Szardínia észak-nyugati része – Alghero, Stintino, Castelsardo

Alghero városa Szardínia észak-nyugat részén, egy sziklákkal körbezárt öbölben fekszik. Olajültetvényekkel és pineaerdőkkel övezett romantikus kisváros, tengerparti sétálóutcáin elegáns villák sorakoznak, az óváros középkori hangulatot árasztó tornyai pedig felhívják figyelmünket a történelmi jelentőségre. Stintino területét, partszakaszát joggal nevezik Európa Polinéziájának; szépsége vetekszik az Indiai-óceán gyöngyszemeivel. A hihetetlen szépségű, érintetlen partokkal rendelkező Asinara szigetére kishajókkal juthatnak át. A terület egyik legszebb strandja a Le Pelosa; az átlátszó és türkiz víznek, valamint a fehér homoknak köszönhetően inkább trópusi strandnak tűnik. Castelsardo a sziget egyik legszebb, legjellegzetesebb látnivalója. Tömény Szardínia – együtt van itt minden, ami a szárd világhoz tartozik, mindenképpen javasoljuk megtekinteni.

 

Keresse Szardínia szakértő kollégáinkat:
+36 1 3 32 32 32; alpine@alpinetours.hu