Évente kétszáz nap hullámlovaglás? Hol máshol, ha nem Szardínián

surfisti_a_masua_0

Szardínia, akárcsak Hawaii

Mindig felbukkannak, és jól „felfújva” érkeznek a partra – a szigeten szinte mindenhol jelen vannak a jó „szörfözési” hullámok. A szörfözés sztárjai is felfedezték ezt, amikor közeli edző helyszínt keresték, hogy a különféle nemzetközi versenyekre készüljenek. A „hírek” azonban mindenekelőtt a nem-versenyző, pusztán szórakozást kereső hobbi szörfösök körében terjedtek el. A sport igazi szerelmesei már ismerik a legjobb hullámú strandokat, és a sziget egyik oldaláról a másikra vonulnak, hogy megvárják és lovagolják őket, szinte úgy, mintha egzotikus helyeken, klasszikus szörf kikötőkben lennének. Sőt, Szardínián késő őszig búvárruha nélkül szörfözhetünk!

surf-sardegna

A nyári és kora őszi hullámok nem érik el a másfél méteres magasságot, így méretük megfelelő a kezdő szörfözéshez, mind azoknak, akiknek még csak néhány órát vettek, és azoknak, akik már valamennyi tudással önállóan állnak deszkára. Szardínián a víz hőmérséklete nem süllyed a veszélyes szint alá, így valóban ideális terep a hullámlovagláshoz.

Nem utolsó sorban Szardínián nyílt meg az első Windszörf múzeum 2018-ban, a szörfözés 50. évfordulójának tiszteletére. Egyedülálló hely nem csupán Olaszországban de egész Európában egyaránt. A múzeum időszakosan, előre meghirdetett időpontokban van nyitva, ám óriási élmény lehet az arra látogatóknak. A kiállítás ideje alatt láthatok a híres Windglidert, Mistral, Fanatic, Bic, Cobra stb. deszkák, fa boom-ok és árbócok a 70-es évekből, különböző kiegészítők, nemzetközi újságok és cikkek, bajnoki ereklyék, fotók és sok-sok érdekesség. A kiállítások ideje alatt retro szörfversenyt is rendeznek, ahol a lelkes jelentkező saját felszereléssel vághat neki a távnak és mutathatja be az old-school trükköket egyaránt, vagy egy igazi klasszikus perdülést.

376416552_785960873536930_3421065606818747587_n

A kezdők, érdeklődők a nyári szünet alatt helyi iskolák, sportegyesületek és szörftáborok segítségével tanulhatják meg a szörfözés alapjait. A sziget nyugati partján rengeteg van belőlük: Porto Ferro, Torregrande, Torre dei Corsari, Portixeddu, Porto Botte és Porto Pino, hogy csak néhány szörfösök számára kedves helyet említsünk, ahol ritkán hiányoznak a hullámok. Más iskolák székhelye Cagliariban és az északi parton van, Stintinótól Palauig, ahol a hullámok napokig tartó tiszta izgalmat kínálnak, amikor a tenger repülő szőnyeggé válik, anélkül, hogy messze mennénk otthonunktól.

0A3A5145-631x420

Névtelen

compressoshutterstock_225738388_surf_tramonto_alghero_gabriele_maltinti